Sider

torsdag 31. juli 2014

Miljøets svar på Chuck Norris

Skrevet av: Ida Strømberg og Henriette Ellingsrud, Summer Interns i Faglig ressurssenter

Vi redder verden!

Du har kanskje lest skremmende artikler om at jordens poler smelter? Eller kanskje om økende tilfeller av ekstremvær? Hva med artikler om en snøfri vinter eller surt nedbør?

Men frykt ikke. Henriette skal i gang med sisteåret på masteren innen Energi og miljø ved NTNU til høsten. Ida tar fatt på sisteåret på masteren innen Indoor Environmental and Energy Engineering ved Aalborg Universitet, hun har bachelor i bygg fra Høgskolen i Sør-Trøndelag. Sammen er disse to superheltene i stand til å bevare miljøet og spare energi, altså: redde verden.
 
I sommer jobber vi i avdelingen Faglig ressurssenter. Selv om Henriette og Ida har forskjellig studiebakgrunn jobber de sammen om oppgavene. Arbeidsoppgavene omhandler blant annet energiberegninger og effekten av forskjellige miljøsparetiltak. Det er spennende å få utvikle en tverfaglig kompetanse sammen. Kollegaene har tatt oss godt imot, og hvis man trår i salaten er hjelpen alltid rett rundt hjørnet.
 
Den klassiske ingeniørstudentstatsbyggpåhovedkontoret-selfien!
Med klimautfordringene vi ser i dag er det nødvendig med bærekraftige løsninger innen fornybar energi og energieffektive bygg. Energibruken i bygninger står for ca. 40 % av Norges energibruk, derfor er potensialet stort for å spare miljøet. Utviklingen av energieffektive bygg innen installasjoner, drift og selve bygningskroppen er derfor nøkkelpunkter for miljøbesparelsen.
Riktig isolasjonstykkelse, samt optimal orientering av bygningen og bygningens utforming er avgjørende for energieffektiviseringen. Ved hjelp av sola kan bygningen varmes opp, mens vinden ventilere bygget – man bør jobbe med naturen, ikke mot den.
Smarte og miljøvennlige styringssystemer er viktig. Vi sørger for et behagelig lysnivå slik at du ikke må bruke solbriller inne, heller ikke lommelykt. I tillegg er det jo allright at man slipper å gå med badetøy inne om sommeren og dunjakke om vinteren.
Du tror kanskje smarttelefonen du leser dette blogginnlegget med er smart, eller PCen du sitter på. Tro om igjen. Fremtidens smart grid sørger for at det er energi der det behøves, til enhver tid. I tillegg er utviklingen av smarthus godt i gang, et smarthus fungerer som en intelligent PC som styrer alle funksjoner i bygningen av seg selv. Det vil si at du til enhver tid vil ha et godt inneklima i tillegg til at du bruker mindre energi, dette er bra for både lommeboka og miljøet. “A smart building is one that doesn't make its occupants look stupid!”
 
Statsbygg har et ansvar for å være pådriver og rollemodell for resten av byggenæringen, og har derfor stor miljøsatsing. Det er spennende og lærerikt å jobbe i Statsbygg. Superheltene føler de alt har lært masse, og gleder seg til fortsettelsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar