Sider

tirsdag 8. juli 2014

Å jobbe som akustiker i Statsbygg

Skrevet av: Harald Skjong, Summer intern i Faglig ressurssenter

I sommer skal jeg jobbe i Faglig ressurssenter i Statsbygg, innen seksjonen Bygg. Seksjonen yter faglig rådgivning innen flere ulike fagområder, deriblant akustikk. Jeg studerer elektronikk med fordypning innen teknisk akustikk ved NTNU i Trondheim. Derfor er dette en perfekt anledning til å få litt praktisk erfaring innenfor feltet.  

I sommer skal jeg jobbe tett opp mot universell utforming, som handler om å skape et inkluderende samfunn for alle innbyggere. Statsbygg har som målsetning at samtlige bygg skal oppfylle denne standarden innen 2025. Lydforhold er særlig viktig for personer med nedsatt hørsel som ofte kan ha problemer å følge en samtale hvis lydforholdene ikke er tilrettelagt for god taletydelighet. Dette er også viktig for blinde og svaksynte personer som bruker hørselen for å orientere seg.

Kantiner er en arena der det kan være vanskelig å følge en samtale, særlig for personer med hørselshemming, ettersom det er mange personer som snakker samtidig. Det er da viktig å øke taletydeligheten i rommet. Lydforhold i kantiner skal minimum opprettholde lydklasse C som er definert i standarden: «NS8175:2012 Lydforhold i bygninger».

Måling av relativ takhøyde
I den anledning har jeg vært så heldig å få lov til å dra til kantinen ved Høgskolen i Oslo og Akershus i Pilestredet 32 for å foreta akustiske målinger. NS8175, kapittel 12, definerer at de akustiske forholdene for restauranter, serveringssteder og kantiner. Denne er avhengig av takhøyde og gjennomsnittlig absorpsjon.

Akustiske målinger foretas i et dataprogram som heter WinMLS som utfører «etterklangsmålinger». Programmet spiller av et såkalt «sinus-sweep» på en høyttaler. Dette er et lydsignal som strekker seg over hele det hørbare frekvensområdet.  En mikrofon tar opp lyden, og undersøker hvor lang tid det tar før lyden «dør ut». Dette kalles etterklangstid. En lang etterklangstid, vil øke det totale lydnivået i rommet.  
Målemikrofonen må plasseres på flere steder for å fange «essensen av rommet»
Etter utførte målinger gjenstår det å ta med seg resultatene tilbake på kontoret, og se om disse er i henhold til standarden. Å jobbe som akustiker i Statsbygg er morsomt ettersom at det er mulig å kombinere både akustiske simuleringer, samt reise rundt på befaring. J

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar