Sider

tirsdag 3. juli 2012

Workshop med MedLys

Skrevet av: Morten Johansen

Jeg heter Morten Johansen og har en mastergrad i filosofi fra Universitetet i Oslo. Til høsten skal jeg studere ved Centre for Research in Modern European Philosophy i England. Jeg er Summer Intern ved seksjonen for forskning og utvikling som ligger under U (strategi- og utviklingsavdelingen). Arbeidsoppgavene mine består blant annet av å produsere 7 infosaker om nylig avsluttede eller pågående prosjekter ved denne seksjonen som planlegges lagt ut på Statsbyggs hjemmeside. For en som kommer fra et fagfelt der man med fysiske objekter primært forbinder spørsmålet om det overhodet finnes en ytre verden, innebærer denne oppgaven mye research i form av lesing av dokumenter og møter med de ulike prosjektlederne.

Et av prosjektene jeg skal skrive om er hvordan Statsbygg jobber med å forbedre sin kompetanse på utendørs belysning. Jeg fikk derfor anledning til å delta på en workshop som ble holdt for Statsbygg av lysdesignfirmaet MedLys. Målet med workshopen var blant annet å få innspill i ide- og prosjektfasen i forbindelse med belysningen av Tollboden i Porsgrunn, som er et av to pilotprosjekter der Statsbygg samler inn grunnlagsmateriale med sikte på å lage en generell veileder for miljøvennlig lyssetting og utendørs belysning.

At dette er et komplekst felt skulle man kanskje ikke tro, men det er mange hensyn å ta og det er viktig at de som tar beslutningene er klar over de mulighetene som finnes. Videre spiller Statsbyggs eiendommer en stor rolle i de lokalmiljøene de befinner seg i, en rolle som kan ivaretas enda bedre om belysningen er god. Mer konkret innebærer det blant annet å fremheve de trekkene ved et bygg som tar seg godt ut estetisk sett, samt ta hensynet til universell utforming i valg av lyssetting. Valget av belysning har også betydning for energibruk som får konsekvenser for både miljø og kostnader. 

 For å komme i tegnemodus fikk Statsbyggmedarbeiderne først i oppgave og tegne det skumleste dyret de visste om (på bildet representert av en bitteliten slange). Deretter lagde hver gruppe et utkast til belysning av Tollboden. Spesielt verdt å nevne i denne sammenheng var et kreativt forslag om å la bevegelsessensitive lyskastere følge personer i byggets umiddelbare nærhet, for å forhindre urinering på veggene nattestid.

Tegning fra Workshop




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar