Sider

onsdag 4. juli 2012

Kræsj-kurs Eiendomsavdelingen og besøk på Ullersmo Fengsel

Skrevet av: Mats Overaae og Karianne Røyrane
Dagen begynte med presentasjoner fra Eiendomsavdelingen. Der lærte vi om hva en eiendomsforvalter gjør, hvordan kjøp og salg av eiendommer foregår i Statsbygg og hvordan man forvalter eiendommer i utlandet.
Etter presentasjonene dro vi på besøk til Ullersmo Fengsel. Vi var spente i bussen på vei utover, hva kan man forvente seg i et fengsel? Ser det ut slik som på film?
På utsiden så Ullersmo ut slik man kunne forestille seg, skyhøye betongvegger, piggtråd og gitter. Ikke spesielt innbydende, altså. Fire og fire gikk vi gjennom porten og måtte låse inn mobiltelefoner og kamera. Vi fikk derfor ikke tatt egne bilder inne i fengselet.
Først fikk vi en innføring i fengselet av avdelingsleder Jan Arve. Her var det mange spørsmål som måtte besvares; har noen klart å rømme noen gang? Hva slags forbrytelser har de innsatte gjort? Har de ansatte blitt utsatt for noe alvorlig? Og ikke minst; heter det rømningsveier i fengsel?

Bilder fra Ullersmo Fengsel (Kilde: ullersmofengsel.no)
 
Etter rundt en times foredrag og spørsmål begynte vi befaringen. Først fikk vi se avdelingen hvor de innsatte er de første dagene. Cellene var små og triste, og veggene var i kald betong. Ikke spesielt hjemmekoselig med andre ord. Men de har i hvert fall flatskjerm på alle celler med hele 16 kanaler!
Deretter gikk vi videre til biblioteket. Her var det innsatte som jobbet. De hadde et stort utvalg i bøker på mange forskjellige språk, i tillegg til blader, cd’er og dvd’er. Nysgjerrige som vi var benyttet vi anledningen til å spørre de innsatte som jobbet der hva de leide ut mest av, og kanskje ikke helt overraskende gikk det mye i actionfilmer. Men de kunne røpe at den mest populære filmen akkurat nå var Hangover.
Etter å ha fått en innsikt i hvilke filmer de innsatte leier, bar det videre til gymsalen hvor de innsatte kan spille innebandy, fotball eller trene styrke på apparater. Bak et teppe var også kirkerommet hvor det ble holdt gudstjeneste, og her var det stort oppmøte hver søndag.
Mellom byggene var det et gigantisk uteområde med store plener hvor man kan slappe av i solen, grille eller spille fotball, det var to tennisbaner, sjakk og ikke minst et svømmebasseng (riktignok ikke spesielt stort og heller ikke oppvarmet, men likevel!) Hvis du ser bort fra de 7 meter høye betongveggene rundt kunne dette vært det perfekte sted for en sommerleir. 
Å besøke et fengsel var helt klart en spesiell opplevelse som gjorde et stort inntrykk. Selv om noen av fasilitetene som flatskjerm over sengen med 16 tv-kanaler og svømmebasseng var til å bli misunnelig av, så må det være utrolig kjedelig å være der og låses inn og ut hele tiden. Ikke et sted man ønsker seg til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar