Sider

torsdag 4. juli 2013

Befaring på Bellonahuset

Skrevet av: Viktoria Fjellbekk, Haakon Schiøtz og Ida Myran, Summer Interns i BU1 og FE

Noen av oss som har fått jobbe i Statsbygg i sommer har blitt rene miljødetektiver, og vi koser oss med all den kunnskapen som Statsbygg har. Statsbygg ønsker allikevel å utvide kunnskapen sin slik at de om ikke altfor mange år kan realisere et nesten-nullenergibygg som vil gi energimerke A++. Vi har trua.

På tirsdag fikk vi derfor ordnet en omvisning i det som kaller seg Norges mest miljøvennlige næringsbygg, nemlig Bellonahuset! Statsbygg har ikke vært involvert i dette prosjektet, men aktørene her har satset stort og det er derfor mye kunnskap å hente. Tre glade summer interns og en av de ansatte fra Byggherreavdelingen møtte opp på Vulkanområdet og sniffet inn lukta av den «nye» Mathallen. Her lukter det miljøvennlig tenkte vi.

 
Vi venter spent før omvisningen



Solcellepanelene på Bellonahuset reflekteres i nabobygget Mathallen

 

De skrå vinduene inne i Bellonahuset
 
 
Vi ble møtt av Isak Oksvold, som er Direktør for miljø og samfunnsansvar i Aspelin Ramm Eiendom AS. Her er det altså et firma som har en egen direktør for å ta ansvar for miljøet og samfunnet! Han tok oss med til energisentralen under mathallen som inneholder de fleste av hemmelighetene til hvorfor Bellonahuset har fått stempelet energiklasse A. For å oppnå energiklasse A må bygget ha et antatt strømforbruk på maksimalt 84 kWh/m2 og det må oppnå passivhusstandard. Her er det oppnådd ved blant annet å bruke kjølesystemet til diskene i mathallen som varmepumpe i tillegg til varmepumpe fra geobrønn. Etterpå fikk vi komme inn i selve Bellonahuset og vi tittet ut gjennom de skrå vinduene i bygget som skal minske direkte sollys inn i bygget. Bellonahuset har blant annet termiske solfangere og behovsstyrt ventilasjon.  
 

 

Et lite glimt fra energisentralen 
 

Er vi blitt enda mer inspirert til å jobbe for miljøvennlige bygg i fremtiden?? Ja!

Ida og Haakon utenfor Bellonahuset
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar