Sider

torsdag 15. august 2013

Summer interns i HR

Skrevet av: Lars Lillevold, Summer Intern HR-seksjonen

I år er vi to summer interns på HR. Karianne er på siste året av sin mastergrad i økonomisk styring (siv.øk) ved NHH, og jeg (Lars) begynner på første året av master i Ledelse og Organisasjonspsykologi ved BI, etter å ha gått ferdig en bachelorgrad i psykologi ved NTNU denne våren.

Siden vi har såpass forskjellig studiebakgrunn, har vi denne sommeren hatt både delte og egne arbeidsoppgaver. I likhet med tidligere summer internships, har vi også i sommer fått i oppgave å sammenligne lønningene i statsbygg med lønningene i Norge øvrig, som ledelsen skal bruke i lønnsforhandlinger. Siden Karianne er kommende siviløkonom, har hun hatt hovedansvaret for denne oppgaven. Mine oppgaver blant annet har vært innenfor det man kan kalle det kuleste området i organisasjonspsykologi: Utvikling! I Statsbygg er organisasjonskulturen forankret i tre rykende ferske verdier: Å være modig, konstruktiv og fleksibel. Implementeringen av disse verdiene har foregått over lengere tid, og statsbygg er nå inne i fasen Kurt Lewis kalte "refreeze". Dette innebærer at verdiene nå skal bli en permanent og naturlig del av organisasjonen, og ikke bare et avsluttet prosjekt. Et virkemiddel som brukes hyppig i statsbygg er elektronisk opplæring i form av E-kurs. I sommer har jeg deltatt i utviklingen av E-kurset som skal bidrar til å "fryse fast" verdiene. Dette har vært veldig spennende, og jeg har fått muligheten til å benytte fagkunnskapene mine fra kognitiv psykologi til å designe kurset for best mulig læringseffekt. Jeg har også fått prøvd meg på kvalitative halvstrukturerte intervjuer av ansatte om deres forhold til verdiene, noe som har vært både utfordrende, spennende og lærerikt!



Strategisk HR omhandler sammenhengen mellom en organisasjons overordnede mål, og ledelsen av menneskelige ressurser. Et av Statsbyggs fem mål for perioden 2011-2015 er å forbli en attraktiv arbeidsgiver. For å nå dette målet, fokuser Statsbygg på fire trinn i et ansettelsesforhold: Å rekruttere, å utvikle, å beholde, og til slutt å avvikle. Et sentralt verktøy i dette arbeidet er medarbeiderundersøkelsen, som går annen hvert år. Som med et hvert annet verktøy, har hver enkelt medarbeiderundersøkelse et spesifikt bruksområde. For å kunne bruke medarbeiderundersøkelser slik de er ment, må man forsikre seg om at undersøkelsen måler og bearbeider de data man er interessert i. Jeg har i sommer sammenlignet medarbeiderundersøkelser og vurdert disse opp mot statsbyggs mål, verdier, styrker og utfordringer. Med andre ord har jeg fått brukt masse fag i praksis! I tillegg til den faglige vurderingen, finnes det mange hensyn man må ta i arbeidslivet som i teorien er lett å overse.

Er det en ting jeg har lært i dette arbeidet, så er det viktigheten av å være pragmatisk!

Vi i HR har også hatt gleden av å organisere de sosiale arrangementene for årets interns. Å jobbe i HR er til tider hektisk, og du må kunne ha mange baller i lufta. Arbeidsmengden kan bli stor til tider, men dette bidrar bare til variasjon i arbeidsdagen, som har en tendens til å gå veldig fort! Heldigvis har vi statsbyggsjokolade som gir oss energi til lange dager.

Apropos fort, hvor ble det av sommeren? I morgen er internshipet over, og det føles ut som om vi kom i går! Sommeren har vært spennende, lærerik, utfordrende, sosial og ikke minst morsom.

Vi er veldig glade for å ha fått denne muligheten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar