Sider

mandag 13. august 2012

Innspill fra Byggherre Kultur

 Skrevet av: Tuva Margrethe Skaret

I sommer har jeg fått følge prosjektet Statsarkivet i Bergen, og fått mange spennende arbeidsoppgaver. Jeg studerer arkitektur på NTNU, og skal begynne på 5. året denne høsten. Jeg jobbet på Statsbygg i fjor sommer også, og skjønte godt verdien i å ha så mange forskjellige yrkesretninger og fagkompetente mennesker samlet i en organisasjon. Jeg ser på å få jobbe som Summer Intern i Statsbygg som en god mulighet for meg til å få innblikk mitt fremtidige arbeidsliv, og å få ekstra tyngde i samspill med andre faggrupper når jeg skal ut i jobb.
Denne sommeren jobber jeg med å lage en slags rombeskrivelse/oppslagsverk for Statsarkivet i Bergen, som kan brukes i senere tid av for eksempel bruker, driftsleder og riksantikvaren. Her ligger det alt fra antikvariske registreringer til kommentarer fra arbeidet til elektriker. Jeg får virkelig utvidet faguttrykks-biblioteket mitt mye! Jeg prøver å finne ut mest på egenhånd, det er sånn jeg lærer best, ellers er det prikking på skulderen og spørsmål til kolleger som gjelder. (hva er vel en sommer for “statsbyggere” uten litt masing fra en sommerstudent!)

Bilder fra Statsarkivet i Bergen

En annen oppgave som jeg jobber med ved siden av dette er registreringer av ulykker/potensielt farlige situasjoner på byggeplass. Her lager jeg en undersøkelse som entreprenør og Statsbygg eventuelt kan bruke som forberedelse til lignede prosjekter senere. Jeg bruker SAMBA- systemet i undersøkelsene, som er et kategoriseringssystem etter hva konsekvensen av hendelser/situasjoner på byggeplass kunne vært. Jeg prøver i min undersøkelse å se paralleller mellom situasjoner som er rapportert inn, sammenlignet med de forskjellige fasene i byggeprosessen. Her ligger det også mye uttrykk som jeg plager gutta på brakka med, men jeg har overbevist meg selv om de synes det er kjempefint at jeg spør.
Jeg sitter av og til i Bergen og jobber, og det er veldig spennende å følge med på byggeplass der. Jeg begynner å kjenne bygget ganske godt nå siden jeg lager beskrivelse av hvert rom, og det er veldig kjekt å se utviklingen fra gang til gang. Sist gang jeg kom til Bergen hadde det skjedd masse, og det var ordentlig moro å gå rundt å se på både malerarbeid og uteområder. Lederen min Kjersti sa at hun smilte fra øre til øre, men det får ikke jeg til. Det får man sikkert til etter å ha jobbet i Statsbygg en stund, så jeg nøyde meg med å vise tennene så mye jeg klarte. (?)
Slik skal det så ut når bygget står ferdig
Det var veldig hyggelig å komme tilbake til Statsbygg. Folk smiler og hilser på deg, og man føler seg veldig godt mottatt. Etter hvert har jeg også begynt å lære meg “Statsbygg- triksene” som jeg liker å kalle dem. For eksempel er det viktig når du er den siste som har trykket på etasjeknappen i heisen, at du med en gang trykker på “dør-lukke-knappen”. Da går heisdøren HVERTFALL et sekund fortere igjen.  Jeg har nå noen dager på rad vunnet denne lukkedøraknappetrykkekonkurransen, og føler meg svært integrert. Et annet triks er å begynne å tenke på kake allerede tolv på fredag, sånn at du er forberedt, og kan “time” den siste kaffekoppen til klokken to. Man må også huske å gå å fylle kaffekoppen fem på to, sånn at du er helt klar når slabberaset begynner!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar