Sider

torsdag 31. juli 2014

Miljøets svar på Chuck Norris

Skrevet av: Ida Strømberg og Henriette Ellingsrud, Summer Interns i Faglig ressurssenter

Vi redder verden!

Du har kanskje lest skremmende artikler om at jordens poler smelter? Eller kanskje om økende tilfeller av ekstremvær? Hva med artikler om en snøfri vinter eller surt nedbør?

Men frykt ikke. Henriette skal i gang med sisteåret på masteren innen Energi og miljø ved NTNU til høsten. Ida tar fatt på sisteåret på masteren innen Indoor Environmental and Energy Engineering ved Aalborg Universitet, hun har bachelor i bygg fra Høgskolen i Sør-Trøndelag. Sammen er disse to superheltene i stand til å bevare miljøet og spare energi, altså: redde verden.
 
I sommer jobber vi i avdelingen Faglig ressurssenter. Selv om Henriette og Ida har forskjellig studiebakgrunn jobber de sammen om oppgavene. Arbeidsoppgavene omhandler blant annet energiberegninger og effekten av forskjellige miljøsparetiltak. Det er spennende å få utvikle en tverfaglig kompetanse sammen. Kollegaene har tatt oss godt imot, og hvis man trår i salaten er hjelpen alltid rett rundt hjørnet.
 
Den klassiske ingeniørstudentstatsbyggpåhovedkontoret-selfien!
Med klimautfordringene vi ser i dag er det nødvendig med bærekraftige løsninger innen fornybar energi og energieffektive bygg. Energibruken i bygninger står for ca. 40 % av Norges energibruk, derfor er potensialet stort for å spare miljøet. Utviklingen av energieffektive bygg innen installasjoner, drift og selve bygningskroppen er derfor nøkkelpunkter for miljøbesparelsen.
Riktig isolasjonstykkelse, samt optimal orientering av bygningen og bygningens utforming er avgjørende for energieffektiviseringen. Ved hjelp av sola kan bygningen varmes opp, mens vinden ventilere bygget – man bør jobbe med naturen, ikke mot den.
Smarte og miljøvennlige styringssystemer er viktig. Vi sørger for et behagelig lysnivå slik at du ikke må bruke solbriller inne, heller ikke lommelykt. I tillegg er det jo allright at man slipper å gå med badetøy inne om sommeren og dunjakke om vinteren.
Du tror kanskje smarttelefonen du leser dette blogginnlegget med er smart, eller PCen du sitter på. Tro om igjen. Fremtidens smart grid sørger for at det er energi der det behøves, til enhver tid. I tillegg er utviklingen av smarthus godt i gang, et smarthus fungerer som en intelligent PC som styrer alle funksjoner i bygningen av seg selv. Det vil si at du til enhver tid vil ha et godt inneklima i tillegg til at du bruker mindre energi, dette er bra for både lommeboka og miljøet. “A smart building is one that doesn't make its occupants look stupid!”
 
Statsbygg har et ansvar for å være pådriver og rollemodell for resten av byggenæringen, og har derfor stor miljøsatsing. Det er spennende og lærerikt å jobbe i Statsbygg. Superheltene føler de alt har lært masse, og gleder seg til fortsettelsen.

onsdag 30. juli 2014

Nytt oppdrag betyr kake-fest på jobben

Skrevet av Christian Magnus Knap, Summer Intern i HR

En dag på kontoret er sjeldent helt lik den forrige. Et eksempel på det var for noen uker tilbake, da lunsjen var noe utenom det vanlige. Kakene på bildet under møtte oss da vi kom til kantinen. Det ble øyeblikkelig svært brede smil på studentene. Små gleder i arbeidshverdagen- gladsak!

Så, hvorfor feiret Statsbygg med kake? Det skyldtes av vi nå har fått oppdraget om å sette i gang forberedende arbeider i forbindelse med Regjeringskvartalet, fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det er et spennende prosjekt som kommer til å vare i mange år fremover.
Statsbygg har mottatt oppdragsbrevet fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet for nytt regjeringskvartal
Martin er glad i kake :)



tirsdag 29. juli 2014

Jusstudenter i Statsbygg

Skrevet av: Vilde Wigenstad og Jens Andresen Osberg, Summer Interns i Faglig ressurssenter og i Eiendomsavdelingen

Jurister er kanskje ikke det første en tenker på når man hører Statsbygg. På tross av dette er det en god del jurister som jobber her. Vi er derfor to jusstudenter som har vært så heldige å få internship i Statsbygg i sommer.

Jeg, Vilde Wigenstad, jobber på juridisk seksjon under avdelingen Faglig ressurssenter. Jeg er nettopp ferdig med fjerde året ved Det juridiske fakultet i Bergen.
På juridisk seksjon jobber det ti jurister og jeg har blitt tatt svært godt imot.
For en jusstudent er sommerjobb i Statsbygg midt i blinken. Jeg jobber hovedsakelig med offentlig anskaffelser og entreprise, men rett som det er dukker det opp andre problemstillinger innenfor blant annet kontraktsrett, erstatningsrett, forvaltningsrett og immateriell rett.

Ettersom jeg ikke har vært borti hovedområdene offentlig anskaffelse og entreprise på studiet følte jeg meg litt på tynn is i starten. Jeg lærte imidlertid fort at ingen spørsmål her er for dumme, og jeg har derfor lært en hel del om rettsområdene. Dette er supert å ta med seg videre.
Den klassiske jusstudentstatsbyggopera-selfien!
 Jeg, Jens Andresen Osberg, studerer juss ved Det juridiske fakultet i Oslo. Der er jeg ferdig med andre året. Det er ikke mange bedrifter som tilbyr juridiske internship for jusstudenter som er så tidlig i studieløpet. Jussen er et svært teoretisk studium. Det er derfor svært nyttig å få et lite innblikk i hvordan jussen er i det daglige livet allerede etter andre året.

I sommer jobber jeg i seksjonen for anskaffelse og avhending, som ligger under Eiendomsavdelingen i Statsbygg - en svært trivelig seksjon! Her jobber jeg hovedsakelig med en redegjørelse for dagens rettstilstand for ekspropriasjonserstatning. Ekspropriasjon av eiendom defineres som tvungen avståelse av eiendomsrett mot full erstatning. Det er for eksempel dette som skjer når det offentlige trenger en eiendom eller en del av en eiendom for å utvide en vei, og man ikke blir enige igjennom vanlige forhandlinger. Da tar det offentlig eiendommen, men man skal få full erstatning.

Statsbygg eksproprierer svært sjelden. For de frivillige forhandlingene er det allikevel viktig å vite hva nivået blir ved en eventuell ekspropriasjon. Man vil jo ikke by ti millioner for en eiendom, hvis man kan ekspropriere den for to. Hvordan erstatningen skal fastsettes er et komplisert og mye omdiskutert tema med masse rettspraksis. Min jobb er altså å kartlegge hvilke prinsipper som gjelder for dette pr. i dag. Dette er en spennende, utfordrende og høyst relevant oppgave for en jusstudent.
Egentlig er det litt fy for jusstudenter å rusle rundt med lovsamlingen synlig, men dette var jo i embets medfør – tross alt!
Det er også et veldig godt miljø blant summer internsene, og det er flust med sosiale arrangementer. Da jusstudenter har en tendens til å klumpe seg sammen, er det spennende å kunne jobbe med blant annet ingeniør-, økonomi- og arkitektstudenter. Det er gøy å kunne plukke opp et og annet innen HMS, BIM-modeller og Pivottabeller, og se hvordan de andre avdelingene jobber.

mandag 28. juli 2014

Hilsen fra HR-sjefen

Skrevet av: Jan Ombudstvedt, HR-sjef

20. juni kom årets kull av forventningsfulle Summer Interns til Statsbygg. Forberedelsene til innrykket startet imidlertid i fjor høst, rett etter at fjorårets program var evaluert av deltakere, lederer og andre involverte. Før påske fikk 32 søkere som nærmer seg slutten av sitt studieløp, tilbud om å delta, og 18. juni begynte Alette og Magnus, HR seksjonens Summer Interns. Blant mange andre oppgaver er de ansvarlig for den daglige driften av programmet.

For mange av studentene er deltakelse på Summer Internship den første faglig relevante sommerjobben. Man får for første gang testet ut egne ferdigheter og kunnskaper på «ordentlige oppgaver».  Man får kjent litt på hvordan det er å være i et faglig arbeidsfellesskap. Et fellesskap som på en del områder er ganske annerledes enn fellesskapet man er vant til på skolen. Disse erfaringen tror vi vil bidra til at deltakerne står sterkere rustet til kampen om drømmejobbene når arbeidslivet tar til for fullt!

Vi håper selvsagt også at en del av årets kandidater vil finne drømmejobben sin i Statsbygg. Jeg ser mange flinke unge mennesker, og får mange gode tilbakemeldinger på arbeidet som utføres. Det er bra! I tillegg til å ha det gøy, og å profilere Statsbygg som arbeidsgiver, ønsker vi selvsagt at studentene også skal bidra til å løse viktige oppgaver for Statsbygg.

Jeg ønsker studentene lykke til med slutten av sin periode som Summer Interns i Statsbygg!

Årets Summer Interns foran Urbygningen på Ås

fredag 11. juli 2014

Sommeravslutning før ferien

Skrevet av: Christian Magnus Knap, Summer Intern i HR

Første del av Summer Internshipet nærmer seg slutten, og dette måtte selvsagt markeres i går kveld, før vi nå tar to uker velfortjent sommerferie.

Vi startet rett etter endt arbeidsdag med å ta turen ned på (vårt faste sted) Egon. Det var lenge siden lunsj og folket var sultne, så da passet det perfekt med nydelige pizzaer til middag.

Deretter dro vi til Oslo Bar og Bowling for å - ja, du har kanskje gjettet det allerede - spille bowling! I trivelige omgivelser ble det strike etter strike på oss alle. Nei det gjorde ikke det, for de færreste hadde mye bowling-erfaring. Men ferdighetene ble bedre etter hvert, og stemningen var god.
Daniel stakk av med førstepremien, og vant et gavekort. Vi gratulerer! :)


I går var det sannsynligvis sommerens beste sommerkveld, med tropenatt og rundt 25grader ved midnatt. Derfor dro vi til Viktorias flotte leilighet etter bowlingen, der vi kunne nyte solnedgangen i godt selskap og med noe godt i glasset, på hennes store veranda.

Byens beste utsikt og sommerens varmeste kveld :)
I dag er det nok flere interns som muligens er litt trøtte- men det var det verdt, etter en så hyggelig kveld vi hadde sammen i går. Da er det godt at kaffen på huset er nydelig, og det er vafler til lunsj.

God helg!

torsdag 10. juli 2014

Fengselsarbeid

Skrevet av: Håkon Aarskog Knutsen, Summer Intern i Eiendomsavdelingen

De fleste Summer Interns i Statsbygg jobber på hovedkontoret gjennom sommeren. Jeg er en av de få som har blitt plassert et annet sted. Kontoret mitt ligger på Bredtveit fengsel og forvaltningsanstalt, som det så fint heter. Jeg studerer til vanlig by- og regionplanlegging ved NMBU på Ås. By- og regionplanlegging omfatter alt fra det å lage en kommuneplan, områdeplaner, veiplanlegging og saksbehandling. Det er et rent masterløp og jeg har nettopp blitt ferdig med 3. året.
Fengselet sett fra forsiden
Bredtveit fengsel er et kvinnefengsel, hvor bl.a. Veronica Orderud har sonet tid, for de som husker henne… På fengselet har jeg fått mitt eget kontor og en lasermåler. Kontoret mitt blir ikke så mye brukt, da min hovedjobb for i sommer er å registrere alle rommene på fengselet. Dette innebærer å kategorisere rommene, måle areal, finne romnavn osv. Denne informasjonen skal brukes av Statsbygg i det nye SESAM-programmet og vil bidra til å gjøre forvaltningen av bygningsmassen lettere og mer effektiv.
Dagene består av å tusle rundt på fengselet, låse opp dører, låse igjen dører og måling. Det er deilig og ikke måtte sitte inne på kontoret en hel dag, men kunne gå rundt på området, strekke på beina og dra på oppdagelsesferd i et nesten 100 år gammelt fengsel! Det skader heller ikke å ta en kaffekopp i solveggen på Statsbyggbrakka.
Fengselet sett fra baksiden

onsdag 9. juli 2014

Omvisning i Den Norske Opera og Ballett

Skrevet av: Alette Malerbakken, Summer Intern i HR

I går var det duket for nok ett kræsj-kurs for oss Summer Interns i Statsbygg. Denne gangen var det Eiendomsavdelingen som stod for tur.

Eiendomsavdelingen er en av de fem avdelingene i Statsbygg, og er delt inn i mange ulike seksjoner som driver med alt fra anskaffelser, vedlikehold, fengsler, kongelige bygninger, og ikke minst utenlandseiendommer. Statsbygg har en samlet utenlandseiendomsmasse på over 100.000 kvadratmeter som utgjør ca 173 bygninger og ligger geografisk spredt i 57 land. Disse strekker seg helt fra San Francisco i vest til Tokyo i øst, og Antarktis i sør til Svalbard i nord. Videre fikk vi også se filmsnutter av bygninger fra hver av Statsbyggs regioner, som ga et innblikk i hvordan de Statsbygg-ansatte drifter bygningen.


Etter drøye 3 timer med foredrag, filmsnutter og lunsj, gikk vi samlet til Den Norske Opera og Ballett i Bjørvika. Her var det duket for omvisning og masse spennende og interessant informasjon. Visste du at det er over 600 faste ansatte på Operaen? Særlig interessant var omvisningen backstage- ingen var nok klar over hvor enorm Operaen er bak scenen. Du får faktisk plass til et par håndballbaner bak der. Etter omvisningen tok de fleste en tur opp på operataket for å nyte utsikten i solskinnet, før de gikk tilbake til jobb.


Totalt sett var det en veldig spennende og morsom dag, med både filmsnutter, foredrag og omvisning. Vi takker så mye for en innholdsrik og lærerik dag, og gleder oss allerede til neste kræsj-kurs! Å være Summer Intern i Statsbygg både er lærerikt og gøy :)


Fornøyde summer interns etter endt omvisning på Den Norske Opera og Ballett :)
 
 
 


tirsdag 8. juli 2014

Å jobbe som akustiker i Statsbygg

Skrevet av: Harald Skjong, Summer intern i Faglig ressurssenter

I sommer skal jeg jobbe i Faglig ressurssenter i Statsbygg, innen seksjonen Bygg. Seksjonen yter faglig rådgivning innen flere ulike fagområder, deriblant akustikk. Jeg studerer elektronikk med fordypning innen teknisk akustikk ved NTNU i Trondheim. Derfor er dette en perfekt anledning til å få litt praktisk erfaring innenfor feltet.  

I sommer skal jeg jobbe tett opp mot universell utforming, som handler om å skape et inkluderende samfunn for alle innbyggere. Statsbygg har som målsetning at samtlige bygg skal oppfylle denne standarden innen 2025. Lydforhold er særlig viktig for personer med nedsatt hørsel som ofte kan ha problemer å følge en samtale hvis lydforholdene ikke er tilrettelagt for god taletydelighet. Dette er også viktig for blinde og svaksynte personer som bruker hørselen for å orientere seg.

Kantiner er en arena der det kan være vanskelig å følge en samtale, særlig for personer med hørselshemming, ettersom det er mange personer som snakker samtidig. Det er da viktig å øke taletydeligheten i rommet. Lydforhold i kantiner skal minimum opprettholde lydklasse C som er definert i standarden: «NS8175:2012 Lydforhold i bygninger».

Måling av relativ takhøyde
I den anledning har jeg vært så heldig å få lov til å dra til kantinen ved Høgskolen i Oslo og Akershus i Pilestredet 32 for å foreta akustiske målinger. NS8175, kapittel 12, definerer at de akustiske forholdene for restauranter, serveringssteder og kantiner. Denne er avhengig av takhøyde og gjennomsnittlig absorpsjon.

Akustiske målinger foretas i et dataprogram som heter WinMLS som utfører «etterklangsmålinger». Programmet spiller av et såkalt «sinus-sweep» på en høyttaler. Dette er et lydsignal som strekker seg over hele det hørbare frekvensområdet.  En mikrofon tar opp lyden, og undersøker hvor lang tid det tar før lyden «dør ut». Dette kalles etterklangstid. En lang etterklangstid, vil øke det totale lydnivået i rommet.  
Målemikrofonen må plasseres på flere steder for å fange «essensen av rommet»
Etter utførte målinger gjenstår det å ta med seg resultatene tilbake på kontoret, og se om disse er i henhold til standarden. Å jobbe som akustiker i Statsbygg er morsomt ettersom at det er mulig å kombinere både akustiske simuleringer, samt reise rundt på befaring. J

mandag 7. juli 2014

Vi bygger nytt nasjonalmuseum!

Skrevet av: Erle Harstad og Vlad Vermesan, Summer Interns i byggherreavdelingen, prosjekt nytt nasjonalmuseum


Prosjekt nytt Nasjonalmuseum er et så stort prosjekt at det har blitt en egen seksjon i Byggherreavdelingen i Statsbygg. Som henholdsvis arkitekt- og byggstudent fra NTNU føler vi oss veldig heldige som får være med på detaljprosjekteringen av dette flotte bygget. Vi sitter på prosjektkontor i Viktoria Terrasse, en kort spasertur unna hovedkontoret til Statsbygg. Her har vi en variert hverdag med befaring på byggeplass, og kontorarbeid.
Vlad foran Astrup Fearnley på Tjuvholmen
Siden vi skal bygge et nytt nasjonalmuseum er det på sin plass at vi undersøker andre museumsbygg i nærheten. På fredag var vi derfor på befaring på Astrup Fearnley museet på Tjuvholmen. Dette er ikke et museum for den konservative typen! Det inkluderer homsebarer, halve kuer og MYE nakenhet. Her er et sensurert utvalg av den nåværende utstillingen:
Sauen på korset
                                                                      
Erle ser på kunsten
Det kan anbefales å ta seg en tur!

Resten av dagen har vi jobbet med BIM, som er et 3D modelleringsverktøy. Vi bruker et program som heter Solibri Model Checker, hvor vi kjører analyser og sjekker at modellen av Nasjonalmuseet er korrekt. Dette er spennende og veldig relevante oppgaver.
Arbeidsplassen på prosjektkontoret
 

fredag 4. juli 2014

Vi koser oss på jobb! :D

Skrevet av Christian Magnus Knap, Summer Intern i HR

Et internship er mer enn bare relevant arbeidserfaring. Det skal også være en arena for å få nye bekjentskaper, bredere kontaktnettverk samt å rett og slett ha det hyggelig. Det forsøker Alette og jeg å legge til rette for. Så i tillegg til grilling og volleyball-spilling, har vi både afterwork-pils og felles lunsj for alle interns :)

Felles lunsj
Lunsjen er et av høydepunktene hver arbeidsdag. God mat som er relativt billig, og et hyggelig selskap. Normalt spiser alle interns som har anledning lunsj sammen hver dag kl 11.


Hver fredag er det vafler i kantinen- det er slettes ikke feil :)


Torsdagspils
På torsdager nærmer arbeidsuken seg slutten, og da er det hyggelig å treffes utenfor kontoret for å oppsummere uken og å prate om noe annet enn jobb. Ettersom noen interns ikke jobber på hovedkontoret, men på prosjektkontor andre steder i Oslo eller på Ås, er det ekstra hyggelig for dem å få treffe oss andre. Her er noen bilder fra de siste treffene vi har hatt :)
 






torsdag 3. juli 2014

Summer intern i Eiendomsavdelingen Forvaltning

Skrevet av: Henning Endresen Olsvold, Summer Intern i Eiendomsavdelingen Forvaltning

I år er jeg så heldig og får være summer intern i forvaltningsstaben til Statsbygg. Forvaltningsstaben har en koordinerende funksjon innen Eiendomsforvaltningen, og mellom Eiendomsforvaltningen og de andre avdelingene i Statsbygg. De følger også opp budsjetter og lønnsomheten for hele eiendomsporteføljen. I sommer skal jeg blant annet utarbeide Statsbygg sin drift- og vedlikeholdsstatistikk for 2013. 
Heldigvis har jeg statistikken fra i fjor til hjelp :)
Statistikken skal gi en oversikt over FDVU (forvaltning, drift, vedlikehold, utvikling) kostnader fordelt på regioner og bygningstyper, slik at man kan følge med på kostnadsutviklingen til eiendomsporteføljen. I tillegg blir den brukt av seksjonen for drift og vedlikehold til å beregne livssykluskostnader og av eksterne aktører som nøkkeltall for benchmarking. Arbeidet med statistikken foregår stort sett i Excel ved bruk av Pivot-tabeller, og Excel-kurset på tirsdag kom derfor til stor hjelp for min del.

Litt om meg
Til vanlig er jeg student på NTNU, hvor jeg studerer Master i Eiendomsutvikling og forvaltning. Derfor kunne jeg knapt fått en mer relevant sommerjobb. På tirsdag skal alle internsene på krasjkurs med eiendomsavdelingen til Statsbygg. Da skal vi blant annet på en omvisning i Den Norske Opera, noe jeg gleder meg til.

Her er jeg på min arbeidsplass!

onsdag 2. juli 2014

Microsoft Excel kurs for viderekommende!

Skrevet av Christian Magnus Knap, Summer Intern i HR

Excel- livet, lyset og veien <3

Statsbygg har som målsetning å tilby muligheter for videreutvikling til sine ansatte. For å oppnå dette har Statsbygg dannet Statsbyggskolen, som tilbyr intern og ekstern opplæring som strekker seg over alle fagområdene i organisasjonen. Vi summer interns fikk muligheten til å være med på kurs i Excel for viderekommende, med et 6-timers kurs i går, og et i dag.

Vi hadde en svært inspirerende kursholder fra PCpedagogen som i løpet av dagen kom med flere gullkorn om hvor fantastisk Excel var. Et av de bedre sitatene var nok om Pivot-tabeller, som hun var så glad i. "Jeg pleier å si at jeg sliter å velge mellom ungene mine og Pivot-tabeller".

Det var varierende forkunnskaper i Excel blant internsene. Økonomistudentene hadde nok et vesentlig forsprang på eksempelvis jusstudentene. Imidlertid er vi alle såpass unge og vant med diverse dataprogrammer, at også de uerfarne klarte å henge med i kurset.

Noen av temaene vi gikk gjennom var eksempelvis tips og triks om tabeller, lister, Pivot-tabeller, samt praktiske funksjoner som "FINN.Rad" og "FINN.KOLONNE". Dette blir svært nyttig for mange av oss i arbeidet for resten av sommeren :)

Vi takker Statsbygg for et morsomt og lærerikt kurs, samt muligheten til å utvikle våre Excel-kompetanse!

Gleden står i taket når "FINN.RAD"-funksjonen løser problemet ;)

tirsdag 1. juli 2014

Grilling og volleyball

Skrevet av Alette Malerbakken, Summer Intern i HR

Noe vi summer interns i HR synes er ekstra moro i sommer, er alt det sosiale vi får lov til å planlegge for resten av gjengen. Hver tirsdag og torsdag samles vi etter arbeidstid for noe sosialt. Dette synes vi er veldig hyggelig, samtidig som det gir alle muligheten til å bli bedre kjent. I tillegg legger det forholdene til rette for at man kan skaffe seg nye venner og et bredere nettverk, som man kan ta vare på etter Summer Internshipet.
Hver uke planlegger vi grilling og volleyball. Dette er jo selvfølgelig væravhengig, og det blir derfor vekslet litt på om det skjer på tirsdager eller torsdager. Forrige tirsdag var vi 11 summer interns som vi storkoste oss i det fine været. Jeg og Magnus hadde kjøpt inn grillmat og engangsgriller, slik at vi kunne grille, snakke og kose oss før vi satte i gang med volleyballspillingen. Det er moro å være i litt aktivitet, men samtidig ha det såpass gøy. Lagene var relativt jevne, og det var litt av et konkurranseinstinkt og en lagmoral som kom til syne i hvert av lagene.

Vi griller og koser oss før volleyballspillingen settes i gang J

Vi i HR synes dette var en suksess, og satser på flere varme og solrike dager i sommer, slik at vi kan fortsette gleden og det sosiale ute.
J