Sider

tirsdag 27. august 2013

Takk for en fantastisk sommer i Statsbygg!


Skrevet av: Karianne Røyrane, Summer Intern i HR-seksjonen

 

Ukene har gått veldig fort, og nå er Summer Internshipet ved veis ende. Sommeren i Statsbygg har bydd på faglige utfordringer, spennende kræsj-kurs og en rekke sosiale arrangementer. Vi sitter igjen med mange nyttige erfaringer som vi kan ta med oss videre!

 

På vegne av alle årets Summer Interns vil jeg takke Statsbygg for muligheten. Det har vært en fantastisk sommer!
 
 
 
 

torsdag 15. august 2013

Summer interns i HR

Skrevet av: Lars Lillevold, Summer Intern HR-seksjonen

I år er vi to summer interns på HR. Karianne er på siste året av sin mastergrad i økonomisk styring (siv.øk) ved NHH, og jeg (Lars) begynner på første året av master i Ledelse og Organisasjonspsykologi ved BI, etter å ha gått ferdig en bachelorgrad i psykologi ved NTNU denne våren.

Siden vi har såpass forskjellig studiebakgrunn, har vi denne sommeren hatt både delte og egne arbeidsoppgaver. I likhet med tidligere summer internships, har vi også i sommer fått i oppgave å sammenligne lønningene i statsbygg med lønningene i Norge øvrig, som ledelsen skal bruke i lønnsforhandlinger. Siden Karianne er kommende siviløkonom, har hun hatt hovedansvaret for denne oppgaven. Mine oppgaver blant annet har vært innenfor det man kan kalle det kuleste området i organisasjonspsykologi: Utvikling! I Statsbygg er organisasjonskulturen forankret i tre rykende ferske verdier: Å være modig, konstruktiv og fleksibel. Implementeringen av disse verdiene har foregått over lengere tid, og statsbygg er nå inne i fasen Kurt Lewis kalte "refreeze". Dette innebærer at verdiene nå skal bli en permanent og naturlig del av organisasjonen, og ikke bare et avsluttet prosjekt. Et virkemiddel som brukes hyppig i statsbygg er elektronisk opplæring i form av E-kurs. I sommer har jeg deltatt i utviklingen av E-kurset som skal bidrar til å "fryse fast" verdiene. Dette har vært veldig spennende, og jeg har fått muligheten til å benytte fagkunnskapene mine fra kognitiv psykologi til å designe kurset for best mulig læringseffekt. Jeg har også fått prøvd meg på kvalitative halvstrukturerte intervjuer av ansatte om deres forhold til verdiene, noe som har vært både utfordrende, spennende og lærerikt!



Strategisk HR omhandler sammenhengen mellom en organisasjons overordnede mål, og ledelsen av menneskelige ressurser. Et av Statsbyggs fem mål for perioden 2011-2015 er å forbli en attraktiv arbeidsgiver. For å nå dette målet, fokuser Statsbygg på fire trinn i et ansettelsesforhold: Å rekruttere, å utvikle, å beholde, og til slutt å avvikle. Et sentralt verktøy i dette arbeidet er medarbeiderundersøkelsen, som går annen hvert år. Som med et hvert annet verktøy, har hver enkelt medarbeiderundersøkelse et spesifikt bruksområde. For å kunne bruke medarbeiderundersøkelser slik de er ment, må man forsikre seg om at undersøkelsen måler og bearbeider de data man er interessert i. Jeg har i sommer sammenlignet medarbeiderundersøkelser og vurdert disse opp mot statsbyggs mål, verdier, styrker og utfordringer. Med andre ord har jeg fått brukt masse fag i praksis! I tillegg til den faglige vurderingen, finnes det mange hensyn man må ta i arbeidslivet som i teorien er lett å overse.

Er det en ting jeg har lært i dette arbeidet, så er det viktigheten av å være pragmatisk!

Vi i HR har også hatt gleden av å organisere de sosiale arrangementene for årets interns. Å jobbe i HR er til tider hektisk, og du må kunne ha mange baller i lufta. Arbeidsmengden kan bli stor til tider, men dette bidrar bare til variasjon i arbeidsdagen, som har en tendens til å gå veldig fort! Heldigvis har vi statsbyggsjokolade som gir oss energi til lange dager.

Apropos fort, hvor ble det av sommeren? I morgen er internshipet over, og det føles ut som om vi kom i går! Sommeren har vært spennende, lærerik, utfordrende, sosial og ikke minst morsom.

Vi er veldig glade for å ha fått denne muligheten!

onsdag 14. august 2013

Volleyballkamp: Statsbygg mot Summer Interns

Skrevet av: Celine Arild, Summer Intern i Eiendomsavdelingen
 
Tirsdag ettermiddag var det duket for den prestisjefylte volleyballkampen mellom Statsbyggs bedriftslag og internsene. Det var på forhånd knyttet stor spenning til denne kampen ettersom bedriftslaget denne sesongen er klare for 1.divisjon og internlaget er bestående av unge og lovende talenter.
Flere av oss har gjennom hele sommeren forsøkt å finne ut hvor gode dette 1.divisjonslaget er, ved å forhøre oss med flere ansatte i ulike avdelinger. Men de svarene vi frekvent fikk var «jeg visste ikke at statsbygg hadde et volleyballag» eller «jeg har hørt om dem, men jeg vet ikke hvor dyktige de er». Dermed var det meget lett for unge, naive interns å dra slutningen om at bedriftslaget trolig ikke var noe å skryte av, foruten å nevne at de antakeligvis også var svekket av alderdom.
 
Lagbilder. Oppe: Statsbygg sitt volleyball-lag. Nede: Summer Internsene
 
I vekslende vær, men ved godt mot, møtte vi opp på Elgsletta på Grønland klare til dyst. Vi hadde god tro på at seieren i turneringen skulle gå i favør internlaget, vi er jo tross alt «unge og lovende». Første kamp startet med et brak bokstavelig talt. Det vi trodde var et slitent, alderspreget bedriftslag viste seg å bestå av usedvanlig gode spillere og den ene smashen kom etter den andre. Med en fantastisk heiagjeng på sidelinjen gjorde internlaget en upåklagelig god innsats, men var rett og slett sjanseløse i den første kampen som endte 25-17. Internlaget tok opp kampen om turneringsseier med særdeles godt lagspill i den andre kampen som endte 25-22 i favør bedriftslaget. Neste runde hadde bedriftslaget matchball og kunne avgjøre hele turneringen ved å vinne kampen, denne muligheten tok de godt vare på og sluttresultatet ble 25-17.
 
 
Internlaget måtte se seg slått etter kun tre kamper og det ble en overlegen seier til et særs talentfullt bedriftslag. Kanskje dette sagnomsuste volleyballaget er Statsbyggs best bevarte hemmelighet? Det ble uansett en hyggelig ettermiddag med bollespising, brusdrikking og mer volleyballspilling!

 

tirsdag 13. august 2013

Summer Intern i IKT System

Skrevet av: Vilde Jørgensen Opsal, Summer Intern IKT System

Jeg studerer til en bachelorgrad i Symbolic Systems ved Stanford University. På norsk oversettes det til symbolske systemer, men det er ikke av tittelen så lett å skjønne hva det går ut på. Det er en interdisiplinær grad som trekker tematikk og fag fra felt som IT, psykologi, kognitiv vitenskap, nevrovitenskap og filosofi. Den er veldig fleksibel, og du får som student mulighet til stort sett å designe din egen grad innenfor de feltene du er interessert i. Selv har jeg holdt meg hovdesaklig i skillet mellom IT og psykologi/nevrovitenskap. For mange som selv ikke er involvert i feltet sier ikke dette så veldig mye mer enn symbolske systemer gjør, men jeg har heldigvis snublet over noen enklere måter å forklare det på. En av dem er folk og teknologi, etter forslag fra en av de andre sommerpraktikantene her i Statsbygg. En annen er beslutningsvitenskap i teori og praksis – eventuelt beslutningsvitenskap i teori og forskning. Den siste endringen er for å unngå den rimelig vanlige misforståelsen om at jeg driver med livsstilsveiledning og coaching. Jeg er altså ikke en IT-Jan Thomas, men en ganske rendyrket akademiker.



I sommer har jeg jobbet med en rapport om brukervennlighet og interaksjonsdesign i Statsbyggs IT-systemer. I den anledning har jeg skrevet et sammendrag av hvilke retningslinjer og teorier som finnes i forskningen; laget en standard for hvordan brukervennlighet skal tas vare på i kravspesifikasjonen (oppskriften/bestillingen) til nye IT-systemer; laget en brukerveiledning for hvordan man skal bruke brukertesting i utviklingsprosesser; og evaluert det nye intranettet – Statsbyggportalen – med hensyn til brukervennlighet og interaksjonsdesign. Det har vært en veldig spennende sommer, og jeg har fått anledning til å jobbe og tenke på veldig nye måter for å løse oppgaven.

Alt i alt har det vært veldig lærerikt å jobbe i Statsbygg i sommer. Før jeg fikk dette Summer Internshipet tenkte jeg ikke engang at brukervennlighet og interaksjonsdesign var noe jeg kunne jobbe med, men nå ser jeg det som en sannsynlig del av min fremtidige karriere. (I den anledning må jeg sende en stor takk til lederen min Ivar). I tillegg har jeg satt veldig stor pris på måten det har vært lagt opp til at jeg skulle jobbe i sommer. Jeg har fått veldig frie tøyler og har fått lov til å finne ut av mange valg og problemstillinger på egen hånd – særlig har jeg kjent på forskjellen mellom skoleoppgaver hvor alt er avklart og lagt til rette og IT-systemer i et virkelig firma med veldig komplisert og mangfoldig sammensetning av brukerbehov, ansatte og fagfelt. I begynnelsen virket dette ganske skummelt, men jeg har endt opp med å lære mange fler og nyttige ting enn jeg ville gjort ellers. Summer Internship i Statsbygg anbefales!

torsdag 8. august 2013

Kræsj-kurs Eiendomsavdelingen

Skrevet av: Karianne Røyrane og Lars Lillevold, Summer Interns HR-seksjonen

Onsdag 7. august ble det holdt kræsj-kurs i Eiendomsavdelingen. Dagen startet på hovedkontoret hvor vi fikk en innføring av Stein Raakil om hva en eiendomsforvalter jobber med i Statsbygg. Deretter holdt avdelingsdirektøren for Utenlandseiendommene, Siri Berg, foredrag. Statsbygg har nemlig ca. 173 eiendommer i Utlandet, spredt over 57 land!

Interesserte Summer Interns følger med på Stein Rakil sitt foredrag

Etter lunsj dro vi til Tinghuset hvor vi fikk omvisning av driftsjef Åge Solberg. Noe av det første vi fikk se var utsmykningene av billedhuggeren Ole Lislerud, hvor deler av Grunnloven er gjengitt.
 
 
Oppe: Utenfor Tinghuset før omvisningen. Nede: Utsmykningen i trappeoppgangen.


Deretter gikk turen opp i 2. etasje, hvor Åge fortalte om ombyggingen i forbindelse med 22.juli-rettsaken. Vi fikk også komme inn i rettsalen (Rettsal 250), noe som var en spesiell opplevelse.


Over: I Rettsal 250. Under: Bilde tatt fra 10. etasje, og av trappene med utsmykningen.

Etterpå tok vi heisen opp til 11. og 12. etasje, hvor vi så nærmere på de tekniske rommene. Vi fikk også tatt en tur opp på takterassen, hvor det var fin utsikt over Oslo. Deretter bar det ned i kjelleren. Der fikk vi se cellene hvor noen tiltalte blir holdt i pauser under rettsakene.

Bilder fra takterassen på Tinghuset
 
 
 
Tusen takk til alle i Eiendomsavdelingen som bidro til et lærerikt og spennende kræsj-kurs!
 
 


tirsdag 6. august 2013

Kurs i microsoft Excel for viderekommende

Skrevet av: Lars Lillevold, Summer Intern HR-seksjonen

En av målsetningene til Statsbygg er å kunne tilby utvikling for sine ansatte. For å oppnå dette har Statsbygg dannet Statsbyggskolen, som tilbyr intern og ekstern opplæring som strekker seg over alle fagområdene i organisasjonen. I sommer har også årets Summer Interns hatt nytte av Statsbyggskolen. 30. Juli og 1. August fikk nemlig 20 interns muligheten til å forbedre sine Excel-ferdigheter!



Kurset ble holdt av Knowledgegroup, og i løpet av 6 intensive timer ble det gjennomgått alt fra snarveier på tastaturet til bruk av Pivot-tabeller.

Takk til Statsbyggeskolen for denne muligheten!

onsdag 31. juli 2013

Summer Intern i Eiendomsavdelingen

Skrevet av: Muisha R. Shekobe 

Jeg er Summer Intern i Statsbygg i år, og er uteksaminert kjemiker tilknyttet kjemisk Institutt, Universitet i Oslo (UiO).
Sammen med Caroline Granberg (siv.ing bygg), Jesper Stensrud (økonomi/eiendomsutvikling), Celine Arild(siv.ing ind.øk) og Johan Tøraasen (eiendomsfag), jobber jeg i Eiendomsavdeling (E). Det er nå gått én måned og åtte dager siden jeg begynte å jobbe i E. Mitt inntrykk av E så langt er at E er en inkluderende arbeidsplass. I E finnes mennesker med variert bakgrunn og kompetanse. At E er et sted hvor det er rom for mangfold og utvikling, er det ingen tvil om.

Summer Internsene i E får opplæring i livssykluskostnader (LCC)

Jeg jobber med tre spennende oppgaver, som jeg har fått utlevert fra min veileder, Mai Anh.
 
Første oppgave går ut på å lage en kravspesifikasjon for offentlig anskaffelse av elektronisk stoffkartotek, det vil si, anskaffelse av et elektronisk arkiv med informasjon om helsefarlige stoffer samt helseskadelige biologiske materialer.
 
Det har kommet en ny forskrift som gjør at Statsbygg ønsker å anskaffe et nytt stoffkarotek. Før Statsbygg går til anskaffelse av dette må det lages kvalitetskriterier eller en liste med krav til funksjonalitet, ytelse og sikkerhet som det nye elektroniske stoffkartoteket skal oppfylle.
 
Andre oppgave handler om å lage elektronisk jobbkort. Et ferdig utviklet elektronisk jobbkort inneholder all registrert informasjon om en gitt jobb. Informasjonen går stort sett ut på at jobben gjennomføres regelmessig, gjerne med en frekvens på én, tre, seks eller tolv måneder. Et elektronisk jobbkort lages ved hjelp av to systemer: Tverrfaglig Merkesystem (TFM), som er et system som beskriver hvordan bygningsdeler og tekniske installasjoner innen bygg/anlegg skal identifiseres, systematiseres og merkes, og SESAM, som er en helhetlig FDVU- løsning for Statsbygg eiendommer.
Elektroniske jobbkort skrives som regel ut og oppbevares enten i skjema- maler for vernerunder eller i et tavlesystem utviklet for å holde oversiktlig sortering og fordeling av elektronisk jobbkort. Driftsleder har ansvar for at drifts og vedlikeholds oppgaver registrert på oppbevarte elektronisk jobbkort gjennomføres som planlagt.

På jobb

Tredje oppgave handler om oppdatering av Propman. Propman er en omfattende database for forvaltning av eiendom. Databasen brukes også til å opprette kompleksnumre og byggnumre og registrere etasjer og rom.
Propman ble utviklet på starten av 90-tallet. Databasen var første utviklet som et kontrakts og faktureringssystem. Senere ble databasen utvidet til også å behandle data om eiendom. Utvidelsen skjedde i samarbeid med blant annet Hands, leverandøren av Propman og Statsbygg. Statsbygg utviklet den delen av Propman beregnet for å mestre forvaltningsoppgaver. Eiendomsavdeling tok ansvaret for datainnhenting og dataregistrering.
 
Gruppebilde fra første dag i Summer Internshipet
 
 
Hver uke arrangerer E statusmøter, hvor jeg får anledning til å fortelle om framdriften i de tre oppgavene. Jeg har i tillegg deltatt på to kræsj-kurs, sammen med alle Summer Internsene. De to kræsj-kursene var henholdsvis Kræsj-kurs byggherre og kræsj kurs Faglig Ressurssenter, og ble avholdt i blokk 1 av årets summer Internship- program.



fredag 26. juli 2013

Volleyball, kubb og grilling på Sognsvann

 
 

Siden det var så fint vær bestemte vi oss for å dra opp til Sognsvann etter jobb. Vi spilte volleyball, kubb, badet og grillet. En veldig koselig ettermiddag!


 

 
 


torsdag 25. juli 2013

SI Sommer

Skrevet av: Kaja von Kwetzinsky-Stetzenkow, Summer Intern i Strategi- og Utviklingsavdelingen 

Jeg er Summer Intern (SI fra nå av) i UF og jobber blant annet med KGR (klimagassregnskap*). Statsbygg er et fantastisk sTED å tilbringe sOMmeren. Å få lov til å være en del av denne spennende jungelen av flotte prosjekter og kunnskapsrike mennesker fra FJern og nær, FJord og FJell i noen UKer er UUtrolig fint. Bak hvert hjørne dUKker det opp noe nytt. Vi er så heldige som får være på oppdagelsesferd her, å gå seg bORt i ganger og etasjer og smile beskjedent og si hei til folk man ikke kjenner enda. Jeg GIS utfordrENde oppgaver og lærer masse. En av tingENe jeg har lært var jeg ikke forberedt på I det hele tatt: Stammefolket i jungelen har et eget språk. Allerede etter en dag i Statsbygg var hODet mitt fullt av store bokstaver i forskjellige korte kombinasjoner. TIDA flyr og nå er vi over halvveis. Det er sommerstille og tid til å fORdøye.

 
r FErien FAnt jeg det noe fORvirrende med BIM og LIM og BAS, men ikke mas. Nå synes jeg bare det er gøy. PLanen var å lage en forkortelsESoversikt, men da hadde noe av morOA BLitt borte. For i BUnn og grunn er dette bare EN ekstra utfordring for oss SI som er her en liten stund for å nYTe og oppdage.
Jeg er veldig takknEMlig for alt jeg lærer, ikke miNSt det som handler om å lære ting som ikke kan læres uten å være på innsiden. De tingene som handler om hvordan arbeidsmiljøet er, mED møteKUltur, faste bord i kantina, sjargong, hUMor, hUMør, rutiner, fredagskos også stammespråket da.

SESAM SESAM sim sala BIM. Riktig gOD middag!
OPS OPS: Dette innlegget er skrevet av en som ikke kan stammespråket helt enda
 
Kaja, SI UF

* Klimagassregnskap.no er et gratis webverktøy som er utviklet av Statsbygg i samarbeid med Civitas



onsdag 24. juli 2013

Sommer i Eiendomsavdelingen

Skrevet av: Celine Arild, Summer Intern i Eiendomsavdelingen

I år er vi fem studenter som jobber i Eiendomsavdelingen på Statsbyggs hovedkontor. Fire er tilknyttet eiendom drift (ED) der vi har fått ulike arbeidsoppgaver. Caroline Granberg (siv.ing bygg) jobber med oppdatering av det digitale tegningsarkivet, Jesper Stensrud (økonomi/eiendomsutvikling) jobber med analyse av nøkkeltall for drift og LCC-beregninger (livssykluskostnader), Muisha Shekobe (miljøkjemiker) jobber med elektronisk stoffkartotek og Celine Arild (siv.ing ind.øk) jobber med universell utforming. Johan Tøraasen (eiendomsfag) er tilknyttet forvaltningsstaben (EF) og jobber med verdisetting av eiendomsporteføljen.

Siste uken av bolk 1 i Summer Internship-programmet var en hektisk uke for oss i eiendomsavdelingen, da vi hadde flere presentasjoner og befaringer som eksklusivt var forbeholdt oss fem.  Tirsdag startet vi dagen med en teoretisk gjennomgang av Politihuset i Oslo med mye informasjon om bygget og byggets funksjon. Dermed bar turen av sted til Politihuset der vi fikk være med og se de driftsmessige aspektene ved bygget, med blant annet omvisning av teknisk rom og nødstrømsaggregatet.



Elisabeth (rådgiver i Eiendomsavdelingen) var med oss på befaringen. Fra venstre: Elisabeth, Johan, Jesper, Caroline, Celine og Muisha utenfor Politihuset i Oslo

Torsdag var det duket for hele to presentasjoner. Først fikk vi en meget lærerik innføring i LCC-beregninger, altså hvordan man beregner livssykluskostnadene til byggeprosjekter. Dermed ble vi introdusert for Statsbyggs nye eiendomssystem, SESAM, som skal forenkle rutiner og arbeidsprosesser gjennom en universal IT-plattform.

 
Det er både spennende og morsomt å jobbe i eiendomsavdelingen til Statsbygg. Vi har varierte arbeidsoppgaver og jobber sammen med mange dyktige mennesker som gjerne deler sin kunnskap med oss!

 
 
 

mandag 22. juli 2013

Tjenestereise langs Mjøsa

Skrevet av: Silje Ruud, Johanne Rapp Riise, Janne Fjeldtvedt Pedersen

Vi er summer interns i Faglig Ressurssenter Arkitektfaglig (FA) og Utviklingsavdelingen Kultur og Næring (UK). I sommer skal vi jobbe med arealeffektivitet og brukergrupper i høyskolesektoren, og vi arbeider med Høyskolen i Lillehammer og Høyskolen i Hamar som case study i dette prosjektet. I denne forbindelse fikk vi mulighet til å dra på befaring, og pakket derfor sekken og låne-pcen for en todagers tur med faglig innhold.

 





Første stopp var Lillehammer, som er den største av de to høyskolene vi jobber med. Her ble vi godt mottatt av driftspersonalet, som tok seg rikelig med tid og viste oss rundt på campus. Vår oppgave i Statsbygg denne sommeren krever et stort informasjonsgrunnlag, og det var derfor veldig nyttig å oppleve stedet selv og snakke med brukerne.



Samtaler på taket, med utsikt over innlandslandskap



I kjelleren på HiL: Driftspersonalet og tre kvinnelige arkitektstudenter som er over gjennomsnittet interessert i ventilasjonsanlegget.



 
Fra Lillehammer gikk turen videre til Hamar, hvor vi samlet kreftene på Quality Astoria Hotel. Som ivrige arkitektstudenter, tok vi en faglig kveldstur til Domkirkeodden hvor vi fikk se vakre verk fra Sverre Fehn og Lund & Slaatto.




Tirsdag morgen startet med hotellfrokost og en vandretur opp mot Høyskolen i Hamar som ligger tett på sentrum. Med intervju-malen i sekken var vi klar for å snakke med studenter og ansatte ved skolen. Det ble flott guiding gjennom gamle verneverdige bygg og spennende nye lokaler.

 


T.V. Gunn Walstad. Veggmaleri av Børje Sundbakken
 

Vi har hatt en innholdsrik tur, og snakket med engasjerte mennesker som har hjulpet oss langt på vei. Nå gleder vi oss til å bearbeide materialet!



lørdag 6. juli 2013

Avslutning bolk 1

Skrevet av: Karianne Røyrane, Summer Intern HR-seksjonen

Bolk 1 av årets Summer Internship er allerede over. Det har vært noen spennende, hektiske og lærerike uker. Vi markerte avslutningen ved å dra på Peppes og bowling. Siden vi Summer Internsene har så ulik bakgrunn, fant vi ut at det ville være morsomt med en liten konkurranse oss i mellom. Vi delte oss opp i fem lag: ingeniørene, arkitektene, økonomene, ind.øk/eiendom, og psykologi/jus/kjemi/økonomi.



Konkurranseinstinktet slo inn, her stod det om æren. Etter to jevne runder var det ingeniørene som stakk av med seieren!


Ingeniørene (oppe til venstre) stakk av med seieren. Oppe til høyre: Økonomene. I midten til høyre: ind.øk/eiendom. Nede til høyre: Arkitektene. Nede til venstre: Psykologi/Jus/Kjemi/Økonomi. 


Vi gleder oss til bolk 2 av Summer Internship-programmet starter mandag 22. juli!


Kræsj-kurs med Faglig Ressurssenter


Skrevet av: Shan Qureshi, Summer Intern i FØ (Faglig Ressurssenter, Økonomi og Analyse)

Denne uken var det kræsj-kurs i Faglig Ressurssenter, og turen gikk til den nye Sykepleierhøgskolen i Oslo. Faglig ressurssenter er en ressurs-pool som tilfører faglige ressurser til alle Statsbyggs avdelinger. Bjørn Kuvås fra FJ (juridisk seksjon) var ansvarlig for dagen og sørget for at alt gikk som det skulle. 

Det startet med en introduksjon hvor alle ble ønsket velkommen før vi fikk en innføring i miljø-aspektet i Statsbygg. Deretter fortalte arkitektene om universell utforming, før to spreke karer presenterte Statsbyggs arbeid med kulturminner. Det var mye å sette seg inn i, siden vi ble introdusert for så mange ulike fagområder. Etter lunsj fikk vi en omvisning på Sykepleierhøgskolen. Her var vi innom alt fra tekniske rom, til en tur opp på taket med utsikt over hele byen. De tekniske rommene var overraskende store, mye grunnet helt nye krav til tekniske installasjoner. Det var også moro å se hvordan bygget var oppdelt i en helt ny del, samt en renovert del.

Bilder fra omvisningen på Sykepleierhøgskolen. På bildet nede til venstre viser Frode en av Summer Internsene hvordan auditoriet kunne modelleres ved hjelp av BiM. 


På slutten av programmet fikk vi se hvordan BiM (Building Information Modeling) kan brukes i praksis. To av våre egne Summer interns fikk være med å modellere auditoriet vi befant oss i. Prosessen startet med noen enkle streker på en iPad, hvor målene av rommet ble gjort med en lasermåler. Deretter ble modellen overført til en pc, og vi kunne se hele bygget som en 3D-modell. Det er veldig interessant å se hvilke muligheter den nye teknologien fører med seg til byggeprosessene. Før alle kunne pakke sammen for dagen, holdt Katrine og jeg en presentasjon om vår seksjon, nemlig FØ (Økonomi og analyse). Her presenterte vi de forskjellige kalkylene Statsbygg opererer med, samt hvordan arbeidet foregår, og ikke minst hvor viktig hele prosessen er.


Jentene er i overtall i årets Summer Internship!



Vi håper denne dagen var like lærerik for alle andre Summer Interns, som for oss.

Takk til alle i Faglig Ressurssenter som bidro til et spennende kræsj-kurs! 


torsdag 4. juli 2013

En arbeidsdag hos BJ

Skrevet av: Hilde Arnesen og Erle Harstad, Summer Interns BJ

BJ står for byggherre justis. Dette er avdelingen som bygger og renoverer de kule byggene, altså politihus, fengselsbygg og rettshus. Et kjempespennende sted å være. En arbeidsdag hos Statsbygg er aldri lik! Nye utfordringer og muligheter hver dag. Vi tenkte å gi dere blogglesere litt innsikt i hva en arbeidsdag hos BJ kan bestå av.
 
 Befaring på Ullersmo fengsel avd. Krogsrud
 
Morgenene starter som oftest med litt kaffekos med de ansatte på avdelingen. Der snakkes det litt om de ulike prosjektenes status, hvordan utfordringer kan løses/angripes og hvordan livet er utfor husets fire vegger. En skikkelig kosestund som gir oss studenter muligheten til å våkne litt før arbeidsdagen er i skikkelig i gang. Kaffekosen varer ikke lenge, da det alltid er mye å ta tak i.

Det blir litt jobbing på kontoret før turen går til Ullersmo fengsel avdeling Krogsrud. Dette er en fengselsenhet med lavere sikkerhetsnivå, kalt åpen soning. Målet til Krogsrud er å gradvis tilnærme straffedømte til samfunnet. Statsbygg har restaurert to av forlengningsbyggene (ferdig i 2009 og 2011)og bygget et nytt bygg (ferdig 2013). Vi har tatt del i den siste fasen av dette prosjektet. Det nye bygget er ferdig og det gamle skal rives. Vi var på befaring for å se hvor langt de var kommet med rivningen og for å se at det ble gjort etter boka.
 

På kontoret
 
Videre gikk turen rett opp til høyesterettshuset i Oslo, hvor det ble gjennomført en vernerunde. Her skal det bygges på en etasje. Dette prosjektet er helt i startfasen, så stillaset er under opprigging. Da er det viktig å sjekke at det er sikret riktig.
Dagens siste avtale var et møte med Summer Interns-gruppa. Summer internsene hos Statsbygg har i tillegg til arbeidsoppgavene på avdelingene, fått en oppgave som skal løses i grupper. Dette er en unik mulighet for oss til å være kreative og samtidig bli bedre kjent.

Dagen avsluttes med en liten time på kontoret før det blir bowling og peppes med alle Summer Internsene.  En herlig dag på jobb med mange nye inntrykk. Ingen dag er lik!

 
 

Befaring på Bellonahuset

Skrevet av: Viktoria Fjellbekk, Haakon Schiøtz og Ida Myran, Summer Interns i BU1 og FE

Noen av oss som har fått jobbe i Statsbygg i sommer har blitt rene miljødetektiver, og vi koser oss med all den kunnskapen som Statsbygg har. Statsbygg ønsker allikevel å utvide kunnskapen sin slik at de om ikke altfor mange år kan realisere et nesten-nullenergibygg som vil gi energimerke A++. Vi har trua.

På tirsdag fikk vi derfor ordnet en omvisning i det som kaller seg Norges mest miljøvennlige næringsbygg, nemlig Bellonahuset! Statsbygg har ikke vært involvert i dette prosjektet, men aktørene her har satset stort og det er derfor mye kunnskap å hente. Tre glade summer interns og en av de ansatte fra Byggherreavdelingen møtte opp på Vulkanområdet og sniffet inn lukta av den «nye» Mathallen. Her lukter det miljøvennlig tenkte vi.

 
Vi venter spent før omvisningen



Solcellepanelene på Bellonahuset reflekteres i nabobygget Mathallen

 

De skrå vinduene inne i Bellonahuset
 
 
Vi ble møtt av Isak Oksvold, som er Direktør for miljø og samfunnsansvar i Aspelin Ramm Eiendom AS. Her er det altså et firma som har en egen direktør for å ta ansvar for miljøet og samfunnet! Han tok oss med til energisentralen under mathallen som inneholder de fleste av hemmelighetene til hvorfor Bellonahuset har fått stempelet energiklasse A. For å oppnå energiklasse A må bygget ha et antatt strømforbruk på maksimalt 84 kWh/m2 og det må oppnå passivhusstandard. Her er det oppnådd ved blant annet å bruke kjølesystemet til diskene i mathallen som varmepumpe i tillegg til varmepumpe fra geobrønn. Etterpå fikk vi komme inn i selve Bellonahuset og vi tittet ut gjennom de skrå vinduene i bygget som skal minske direkte sollys inn i bygget. Bellonahuset har blant annet termiske solfangere og behovsstyrt ventilasjon.  
 

 

Et lite glimt fra energisentralen 
 

Er vi blitt enda mer inspirert til å jobbe for miljøvennlige bygg i fremtiden?? Ja!

Ida og Haakon utenfor Bellonahuset
 

tirsdag 2. juli 2013

Omvisning i energisentralen

Skrevet av: Astrid Nybø, Summer Intern Faglig Ressurssenter VVS
 
I samanheng med mine arbeidsoppgåver på VVS-avdelinga denne sommaren, ynskja Morten Bjerknes å gi ei omvising på ein energisentral.  Alle summer internsene fekk moglegheita til å bli med på dette, både for å lære om korleis ein energisentral kan sjå ut, og for å lære om energibruken ved Statsbygg sitt hovudkontor. 

 

Energisentralen i 3U
Turen gjekk til 3. underetasje, kor ein av to energisentralar er plassert. Energisentralane er felles for heile bygget, altså inkluderer dei Byporten og andre lokalar der Statsbygg ikkje held til òg. Varmeanlegget for bygget er plassert i energisentralen vi fekk sjå på. All oppvarming skjer ved fjernvarme. Vi blei vist rundt i sentralen, og fekk blant anna sjå på inntaket av fjernvarme, varmegjenvinnarar, varmefordelingssystemet, og befuktarar. Morten fortalte engasjert om energibruken til bygget, noko han meiner var alt for høgt.  Dette skyldast blant anna stor energibruk i butikkane, og at bygget er gamalt i energisamanheng. Bygget har eit enormt kjølebehov, som er like stort om vinteren som om sommaren!


 
Morten Bjerknes fortel om inntaket til fjernvarmen

Tusen takk til Morten Bjerknes for ei interessant og lærerik omvising!