Sider

mandag 30. juli 2012

Første dag på jobb etter ferien

Skrevet av: Mats Overaae
De fleste av oss Summer Interns i Statsbygg har i dag kommet tilbake etter tre ukers ferie, og vi begynner nå på andre halvdel av programmet.
Som vanlig er det hardt å begynne igjen etter sommerferien. Ikke nok med at døgnrytmen er like i utakt som et juniorkorps, men det er så vanvittig kaldt her nå. Særlig i HR-seksjonen; her har høsten kommet.  Selv har jeg gått så langt som å ta på meg en hettegenser og drukket to kopper te.

Bilder fra første del av Summer Internshipet

Det virket som om de jeg har fått snakket med har hatt en super ferie. Noen har vært i syden, andre har holdt seg hjemme. Noen har vært spreke og andre har vært mindre spreke. Uansett er vi nå tilbake og klare for fortsettelsen på Summer Internshipet, samt et etterlengtet Excelkurs i morgen.



fredag 27. juli 2012

På byggeplass


Skrevet av: Andrés Graff Pétursson

Da er sommeren godt over halvveis for meg som ”Summer Intern" her i Statsbygg. Jeg var så heldig at jeg fikk lov til å jobbe her i hele sommer. Jeg studerer bygningsingeniør ved Universitetet i Agder og skal starte på 3 året til høsten.

På Universitetsplassen

Jeg har jobbet som assisterende byggeleder i forbindelse med restaureringen av Universitetet i Oslo (Domus Media), med fokus på fasader og tak. Det er en spennende og utfordrene jobb som innebærer mange varierte arbeidsoppgaver. Vår oppgave er å kontrollere at entreprenørene oppfyller kravene i henhold til avtaler og prospekter. Det vill si å passe på at det arbeidet som blir utført er gjort på rett måte og at kostnadene ikke blir for høye i forhold til avtale og utført arbeid.


Mine arbeidsoppgaver i sommer har vært veldig varierende, alt fra økonomioppfølging, kvalitetssikring av arbeid, befaringer og møtevirksomhet med rådgivere og entreprenører.  Vi har fulgt opp at de følger kontrakten, kontrollerer at entreprenørenefølger timeplanen som de har satt opp, slik at bygget blir ferdig i tide. Dette er veldig gamle bygg fra 1850, og de er fredet, så det byr på en del utfordringer når det gjelder restaurering og utbedringer. Derfor har jeg også jobba med spesialiserer innenfor restaurering av antikvariske bygg.

På en av mange befaringer

Kontoret


Loftet som jeg har ansvar for

Siden jeg har svennebrev som tømrer fikk jeg mitt eget prosjekt som skulle følges opp i sommer. Bæringen på en del av taket på hovedbygningen var veldig dårlig så jeg fikk den oppgaven med å følge opp arbeidet som trengtes for å forbedre bæreevnen på taket. Det ville si være på befaringer med rådgivende ingeniør, som lagde en rapport som forklarte hva som skulle gjøres. Den ble så gitt til entreprenøren som utførte arbeidet og jeg dro da på mange befaringer for å kontrollere at jobben ble utført i henholdt til rapporten.  


tirsdag 24. juli 2012

Summer Interns på Operaen


Skrevet av: Henrik Jorde, Philip Larsson og Niclas Rasmussen 

Vi er to og en halv studenter (en norsk og to svenske) som alle skal bli elkraftingeniører. Denne sommeren har vi fått den æren å få følge Statsbygg sine bygg- og reklamasjonsprosjekter på Operaen. Så med andre ord er det vi som holder liv i Operaen i sommer.

Philip, Henrik og Niclas på jobb på Operaen

En del av jobben her har gått ut på å følge byggemøter, befare byggeprosjekter og følge fremdrift. Dette er noe som har vært veldig gøy og interessant!  Med disse oppgavene føler vi at vi har fått et godt innblikk i hvordan våre eventuelle framtidige jobber vil bli.

I tillegg til dette har vi fått en litt større oppgave som innebærer å merke opp både ventilasjons- og rørsystemene på Operaen. Disse systemene har blitt dårlig eller ikke merket etter byggeperioden. Så det er en stor utfordring å sette seg inn i både tegninger og hvordan systemene er bygd opp i virkeligheten for å kunne utføre dette. Operaen er et veldig stort og komplisert bygg der det hele tiden skjer endringer, så god oppmerking er veldig viktig. Også oppdatering av tegninger er noe vi nå kontrollerer.

Godt arbeidsmiljø, interessante arbeidsoppgaver, morsomme arbeidsklær, bordtennisbord og kaffepauser på driftsavdelingen gjør dagene på Operaen veldig bra! 

Bilder fra Operaen
Operaen (Kilde Statsbygg.no)




onsdag 18. juli 2012

Nordens Paris


Skrevet av: Alette Rosnæs Ellingsen

Et av eksamensperiodens høydepunkt var da Statsbygg ringte og spurte om jeg kunne tenke meg å jobbe for dem denne sommeren. Med akkurat en helg mellom, gikk jeg fra siste eksamen og rett i jobb. Jeg startet da i Byggherre samfunn (BS1), noe som var perfekt for en byggstudent fra NTNU som til høsten skal skrive masteroppgave innen prosjektledelse og BIM.

Et av prosjektene jeg skulle jobbe med i sommer var Framsenteret i Tromsø. Her skal det bygges et nybygg som skal knyttes til det eksisterende bygget med en glassgård. Dette er et veldig spennende prosjekt; Det prosjekteres til passivhusnivå, man lager et klimagassregnskap og selvfølgelig bruker Statsbygg BIM. Så her statses det virkelig på miljø! 

Og miljø er bra. (Det har vel de fleste fått med seg?)  

På flyet tilbake til Oslo

Ukas høydepunkt var definitivt turen til Tromsø for å besøke Framsenteret og delta på samspillmøtet. På samspillmøtet var både entreprenøren, arkitekten og brukerne representert. Samspillsmodellen tar utgangspunkt i en totalentreprise, men entreprenøren og byggherren blir enige om en målsum. Hvis prosjektet koster mer enn planlagt, deler man smellen! Bruker man mindre enn planlagt deler man overskuddet. Fra Statsbygg stilte vi med fire personer; Robert som er assisterende prosjektleder, Jan Erik som jobber i FA og Janagan og meg som er Summer Interns. Etter at alle omsider hadde funnet veien til gaten og flyet, var vi klare for takeoff og Tromsø.

Bilder og illustrasjoner fra Framsenteret i Tromsø

Framsenteret ligger i Tromsø sentrum og byen viste seg fra sin beste side. Det var (dessverre) ikke naturopplevelser og sightseeing som var hovedfokus. I stede for å besøke Ishavskatedralen, og  Loffen og Lyra på Polaria, ble dagen brukt til å planlegge fremdriften til prosjektet og diskutere løsninger som spesielt brukerne var opptatt av.

Jeg fortale en kamerat at jeg skulle få være med til Tromsø og svaret jeg fikk var:
“Tromsø!?? Høres ikke ut som noe lek det der”
Og det stemmer det – Vi leker ikke i Statsbygg! Vi får være med å bidra på spennende prosjekter.


torsdag 12. juli 2012

Artikkel om Statsbyggs Summer Internship-program

Artikkelen som Byggeindustrien skrev om Statsbygg sitt Summer Internship-program ligger nå også på nett:

Trykk her for å lese artikkelen på bygg.no

Avslutning av Summer Internship bolk 1

Forrige fredag dro vi på Egon og spiste etter jobb siden de fleste av oss skulle ha ferie.

Etterpå tok vi bussen opp til Torshovparken og spilte kubb. Men litt flaks klarte økonomene å slå ingeniørene, og vi kunne heldigvis ta ferie med stillingen 1-1.

Etterhvert ble været dårligere og vi dro hjem til Martine før vi dro til byen.

En god start på ferien!

tirsdag 10. juli 2012

Visuelle ventilasjonsanlegg og økonomi

Skrevet av: Aksel Heitman Olsen
Mitt navn er Aksel Heitman Olsen. Jeg studerer økonomi ved University of Essex, og er en av de heldige som i sommer får prøve meg med et internship i Statsbygg. Jeg jobber ved Byggherre Plan 2, internt kalt BP2, hvor jeg jobber sammen med prosjektøkonomer, controllere og annet knas.
På kontoret
De første ukene har jeg jobbet med hovedsakelig to ting; kontrollere prosjekter, oppdatere de med datoer for når de nådde de ulike fasene, målt opp mot hva som lå planlagt i styringsdokumentet. Den andre oppgaven er å kartlegge kostnadsstrømmen til kunst i offentlige bygg. Det siste har absolutt vært mest tidkrevende. Før jeg kunne starte på den gøye biten i Excel, måtte jeg nemlig først hente inn all dataen fra fakturasystemet. Totalt har det kommet opp i nesten 2000 verdier, og fra omtrent like mange sider med bakgrunnsmateriale. Den gøye biten består nå i å analysere dette nærmere, og finne en lur måte å presentere dette på for fremtiden – og ikke minst; finne et system for å gjøre vedlikeholdsarbeidet for fremtiden så minimalt som mulig, uten at det går på akkord med kredibiliteten til nøkkeltallene som blir hentet ut.
For det er på ingen måte småpenger det er snakk om. Alle norske offentlige bygg, får mellom 0,5 prosent og 1,5 prosent (avhengig av type bygg) av styringsrammen (den totale prislappen på bygget) til utsmykking og kunst. Utsmykkingen administreres av KORO (Kunst i offentlige rom), på oppdrag fra Statsbygg, som igjen får sin finansiering fra Kulturdepartementet. Ordningen er lagt opp slik at man sørger for at kunst og utsmykking blir en integrert del av byggeprosessen, og for å hindre at det brukes mye ressurser på byggeprosjekter som blir avblåst.
0,5 til 1,5 prosent høres kanskje ikke all verden ut, men for et bygg på for eksempel 2 milliard vil det utgjøre mellom 10 og 30 millioner kroner. Det er en del penger, så her gjelder det å holde oversikt på begge sider av bordet hvor mye som er gått. Min jobb er det altså å tilgjengeliggjøre informasjon som hvor mye penger som er igjen på hvert prosjekt, hvilke prosjekt som har brukt opp sin pott, og eventuelt om noen prosjekter har mer penger igjen i potten.
Oppgaven er både spennende, og arbeidsrelevant - noe jeg setter pris på. Det er lett å glemme underveis i studiene at man ved endte studier faktisk skal jobbe med personer med helt andre fagbakgrunner ens en egen, og at man faktisk må påregne en god dose pedagogikk når man skal presentere resultater og nøkkeltall. Det faktum at det også skal være så enkelt så mulig å vedlikeholde, er også et litt annet perspektiv enn det man typisk jobber med i studiehverdagen, hvor det er fokus på oppgaver over kortere tidsrom (enn så lenge i vertfall…), som legges bort etter fullførelse. Her jobber jeg med et dokument som har et konkret formål, og en konkret nyttverdi, og forhåpentligvis vil være nyttig og aktuelt også om et år. Det gir jo litt andre prioriteringer i oppsett og struktur.
Jeg har også fått et innblikk i de litt “mykere” sidene av et byggeprosjekt, noe som er veldig spennende. Gjennom hele byggeprosjektet er jo brukergruppene involvert med representanter, men de markerer seg sterkest i visuelle spørsmål, naturlig nok. For kunst er ikke bare veggmalerier og rare skulpturer. Det er også japanske hager og funksjonelle trivialiteter som vannklosetter i en ny drakt. Utsmykkingen kan ikke veie opp for et bygg som er lekk, men et tett bygg kan heller ikke veie opp for grå og rektangulære rom. Også øyet trenger et ventilasjonssystem.
Kunstverket "Grass Roots Square" utenfor R6. Bilde: koro.no

Kunstverket "Grass Roots Square" utenfor R6. Bilde: koro.no

fredag 6. juli 2012

Statsbygg Summer Internship del 1 er over



Dette er den siste arbeidsdagen på tre uker. Statsbygg sitt Summer Internship er nemlig delt i to bolker med ferie i midten. De første ukene i Statsbygg har gått utrolig fort, og vært over all forventning. Nå vet vi hva BIM er, vi går oss ikke lengre vill i gangene, vi har blitt kjent med de ulike avdelingene av Statsbygg, vært på befaringer, spilt volleyball og grillet. Det er veldig moro å være 35 Summer Interns! 

Det er rart å si det, men mange har sagt at de skulle ønske de ikke hadde ferie i det hele tatt.

Noen bilder fra de tre første ukene

Etter jobb idag skal vi spise på Egon før vi drar videre til en park for å spille Kubb og feire at det er ferie.

Siden vi nå tar ferie frem til mandag 30. juli vil det være litt mindre aktivitet på bloggen.

Vi vil benytte muligheten til å takke alle i Statsbygg som har bidratt til å gjøre bolk 1 av Summer Internshipet til en stor opplevelse. Vi har blitt tatt godt i mot og føler oss nå som "Statsbyggere".

Vi gleder oss til vi er tilbake igjen.

Riktig god ferie!

Summer Intern i Regjeringskvartalet

Skrevet av: Janagan Balasingham
Etter nok et år med betongberegninger og prosjekteringsledelse ved NTNU skulle jeg endelig vende tilbake til Statsbygg for en ny sommer på Norges beste arbeidssted. Jeg jobbet med R6-prosjektet (Regjeringskvartalet) i fjor, og gleden var dermed stor da jeg fikk vite at jeg skulle jobbe med regjeringskvartalet i år også. Nå med et rehabiliteringsfokus etter hendelsene sist sommer.
Jeg er i år assistenten til Robert Ekanger, prosjektleder ved Grubbegata 1. Her har jeg blitt kastet ut i en rekke enorme ansvarsområder, og kan dermed med stor sikkerhet si at Statsbygg absolutt er en attraktiv arbeidsgiver for meg i fremtiden.
Arbeidsoppgavene mine går ut på å være med på prosjekteringsmøter, inspisere oppstart av byggeplass, skrive referat fra møter, opprette sjekklister for kontroll på byggeplassen (stillaser, Rent, tørt bygg osv) og følge opp byggelederen med ulike arbeidsoppgaver. Om knappe to uker går Robert ut i ferie sammen med resten av prosjekteringsgruppen. Men fremdriften skal opprettholdes. Jeg vil derfor gå inn som fungerende ansvarlig fra byggherresiden for dette prosjektet. Dette er kjempegøy, da det krever at jeg må sette meg inn i prosjektet på en svært grundig måte. Og dermed få den såkalte helikopteroversikten.
Statsbygg har også gjort meg ansvarlig for rekvirering av adgangsbevis for alle som skal jobbe på byggeplassen i hele regjeringskvartalet. Det er utfordrende og spennende, da jeg nå kan få en bedre forståelse av hvilke aktører som er med i oppussingssamspillet.
Jeg har de siste ukene fått god innsikt i hvordan prosjekter i Statsbygg skrider frem. Ord man lærer på skolebenken blir her satt ut i praksis, og “innslissing” og “mesanin” gir plutselig mening. Det å se på ulike løsninger for fasader, fra både estetisk og byggteknisk synspunkt er morsomt å observere. Det er mange som har interesser i sluttresultatet. Når riksantikvaren også er delaktig prosessen så blir selv et “lite” prosjekt som dette et komplekst mesterstykke.

Øverst til venstre: Grubbegata 1, Øverst til høyre: R6, Nederst: Fram-senteret i Tromsø

Robert er også assisterende prosjektleder på Fram-senteret i Tromsø. Et nordområdesenter for klima- og miljøforskning. Selv om jeg studerer Bygg og MILJØteknikk ved NTNU, er det begrenset miljøfokus i utdanningen. Dermed er det meget spennende å få se hvordan passivhus og ZEB (Zero Emission Buildings) styrer et byggeprosjekt i så stor grad. Jeg har stort interesse for usikkerhetsanalyse i prosjekter, noe som har vært mitt interesseområde på studiet. Å jobbe med FRAM-senteret er perfekt for å utvide min forståelse av dette feltet, da kostnadene er styrt av flere faktorer som klimagassutslipp, kostnader og fremdrift.
Ettersom dette er et samspillsprosjekt, er det svært interessant å se hvordan brukerens interesser blir ivaretatt. Gjennom sommerjobben har jeg også fått muligheten til å være med på et slikt samspillsmøte i Tromsø. Det å få se bygget og planene for nybygg på nært hold gir et enda større perspektiv enn å lese seg opp på ulike dokumenter. En slik opplevelse er uvurderlig.

Det å være en flue på veggen hos Statsbygg er en læring for livet.


torsdag 5. juli 2012

Med bedre utsikt enn Adm.Dir.

Skrevet av: Ingrid Hatlebakk og Vegard Ødegård
Økonomiavdelingen fungerer som et slags hjerte i Statsbygg. Det er vi som pumper ut penger til hele kroppen (les: organisasjonen) slik at de andre avdelingene kan bygge, forvalte eller utvikle eiendommer. I motsetning til menneskekroppen er Statsbygg sitt hjerte plassert på toppen. Vi har tilholdssted i 8. etg. med den beste utsikten av alle. Til og med Adm.Dir, som er stasjonert i 7. etg., har dårligere utsikt enn oss.

Utsikt fra kontoret

I økonomiavdelingen jobber det, ved siden av oss, 11 personer anført av vår fantastiske økonomisjef Jane. Jane er avdelingens hovedpulsåre og binder oss sammen med resten av kroppen. Til tross for avdelingens beliggenhet er det kun tre personer som har vindusplass med utsikt over Operaen, havet og innseilingen til DFDS Seaways. Summer internsene har selvfølgelig fått hver sin vindusplass. Om dette er tilfeldig? Vi velger å tro at det ikke er det.
Ved siden av å ha den beste utsikten på bygget innebærer det å være summer intern i Økonomiavdelingen mye jobb i Excel. Som studenter fra NHH mente vi, selvsikre som vi er, at Excel-kunnskapene var gode. Konklusjonen så langt er at det er bra vi skal ha Excel-kurs etter ferien. Likevel vet Google alltid råd og vi har blitt gode venner med søkeordene “Hvordan…….. i Excel”. Men til tross for noe knoting i Excel, har vi fått gjort arbeidsoppgavene våre og ser frem til nye utfordringer etter ferien.
Ingrid og Vegard
Siden sommerferien nærmer seg med stormskritt vil vi få benytte anledningen til å ønske alle Statsbyggere en riktig god ferie. Som Adm.Dir sa det, gjør minst mulig mest mulig!
PS: I følge Karianne på HR gjør utsikten at man får solen i ansiktet etter kl 14. Vi sier who cares...

/ Ingrid og Vegard, summer interns i Økonomiavdelingen /

Ingeniørene - Økonomene: 1 - 0

Skrevet av: Andreas Hagelund
Tirsdag 3. Juli var det arrangert volleyballkamp i Torshovparken. Oppstart ble noe forsinket fordi ballansvarlig hadde greid å ta feil buss og endte opp på Bygdøy, og resten av studentene måtte vente i duskregnet i nesten en time og holde av banen mens andre maste om å få bruke den til å faktisk spille volleyball. Allikevel var det god stemning blant studentene som hadde møtt opp, og noen hadde allerede noen pils innabords.
Vi spilte først et par vennlige oppvarmings kamper før det skulle bli en viktig kamp om heder og ære mellom ingeniør studentene og økonomene/de andre. Kampen skulle være best av 3 set til 21.
I første sett fikk Newtons lover det bedre av ingeniørene,  og de måtte se den ene ballen etter den andre gå i nettet eller utenfor banen, og ble tilslutt knust  12-21 av økonomene. Dette var til stor skuffelse for ingeniørene som hadde vært veldig selvsikre i under oppvarmingskampene og trodde dette skulle bli en lett match.
Etter en kort drikkepause var det tid for sidebytte og andre omgang. Nivået i andre omgang var tydelig høyere enn tidligere kamper med få tekniske feil og mye bra spill fram og tilbake, men det var ingeniørene som tilslutt vant 21-18. Da skulle det tredje settet bli avgjørende. Ingeniørene sikret seg den første serven og tok en tidlig ledelse, men økonomene ga seg ikke og kjempet seg tilbake sånn at stillingen stod 19-19 på et punkt, men det var ingeniørene som tilslutt trakk det lengste strået og gikk av med seieren 21-20.



Fredag 6. Juli, som for de fleste er siste dag før sommerferien vil det bli arrangert en avslutning med blant annet volleyball hvor økonomene vil få mulighet til å ta revansj. 

 

onsdag 4. juli 2012

Kjemien stemmer – også i byggebransjen

Skrevet av: Mari Reidulff
Jeg er stasjonert i Byggherre Prosjektstøtte, i Statsbygg kalt BP1. Avdelingen har ansvar for å bistå byggherreorganisasjonen innen temaene SHA (Sikkerhet, Helse og Arbeidsmiljø), ytre miljø, kvalitetsstyring og usikkerhetsstyring, og er i tillegg prosessdriver for implementering av BIM i byggeprosjekter (les om dette i blogginnlegget 27. juni). Her er jeg så heldig å få dele kontor med Andreas Hagelund som studerer Arcitectural Engineering i Edinburgh.

Andreas og meg foran modellen av Universitetet på Ås

Det første inntrykket jeg fikk av Statsbygg var åpenhet. Her smiler alle i gangene, de snakker villig med oss sommerstudenter i lunsjen og terskelen for å spørre om hjelp er ikke-eksisterende. En slik arbeidsplass inspirerer.
For en kjemiker er ikke Statsbygg det åpenlyse valget for å søke sommerjobb. Allikevel tok jeg sjansen på at byggebransjen hadde behov for en kjemistudent fra NTNU med spesialisering innenfor materialer. Mine arbeidsoppgaver går ut på å se på ulike kjemikalier som ikke er ønskelige å benytte i bygg, for deretter å finne ut hvilke materialer disse finnes i. Målet mitt er å lage et system som alle kan dra nytte av, uansett bakgrunn. Man skal ikke måtte være kjemiingeniør eller ha en lidenskap for lange kompliserte kjemiske stoffer for å unngå miljøfarlige-, energikrevende-, ikke-fornybare- og CO2-uvennlige materialer.
Et eksempel på et stoff som man skal prøve å unngå er:
[4-[4,4'-bis(dimethylamino) benzhydrylidene]cyclohexa-2,5-dien-1-ylidene]dimethylammonium chloride (C.I. Basic Violet 3) [with ≥ 0.1% of Michler's ketone]
Strukturformel til krystallfiolett
Var dette forståelig? Hjelper det om jeg sier at det norske synonymet til dette stoffet er krystallfiolett, et fargestoff til papir, tre og tekstiler med CAS-nr. 548-62-9? Jeg håper du nå svarte ja, og jeg håper også at en slik tilnærming kan gjøre det enklere for Statsbygg og velge de riktige materialene i sine byggeprosjekter.

For en kjemiker er det gledelig og oppleve at kompetansen min også kan dras nytte av i byggenæringen. Kjemiindustrien blir ofte forbundet med store fabrikker som produserer kjemikalier og materialer som bruker mye energi og slipper ut store mengder CO2, og har kanskje ikke stempel på seg som de mest miljøvennlige. Det er derfor veldig gøy å jobbe i Statsbygg og få lov å sitte på “andre siden av bordet” og aktivt hjelpe til et bedre miljø.


Meg og Andreas på kontoret
 

Skolebøkene er til hjelp også i jobbsammenheng


Erfaringen min er at det finnes høyst relevante- og ikke minst interessante oppgaver for en kjemiker i byggebransjen. Kombinert med det store fokuset Statsbygg har på å bygge miljøbevisst finnes ingen annen konklusjon enn at kjemien stemmer, også her.



Biola-test

Skrevet av: Mats Overaae

Vi har kommet godt i gang med den nye tilværelsen her i Statsbygg, og vi har begynt å bli kjent med hverandre. Lunsjpausen er en av gangene der vi interns samles, spiser og skravler. En annen fin ting med lunsjen er at prisene i kantina er hyggelige og ikke minst er drikken gratis. Av drikke finnes det både melk, jus, te, kaffe, og Biola! Og sistnevnte har gått som farsott rundt lunsjbordet. Alle har plutselig begynt å drikke Biola, nå som det er gratis.

Biola er egentlig en slags “bra for magen”-drikk, men den kan også fint brukes som en dessertdrikk. Den er en god erstatter for både smoothie og jus, og finnes i flere smaker. Ola (på HR) har kommentert det er anbefalt å holde seg til ett glass om dagen. Dette må vi huske på!

Jeg har samlet et representativt utvalg summer interns for å ta en liten smakstest av de forskjellige typene. Panelet består av Jonas, Martine og meg.

Testpanelet

Aprikos: 6 (testvinner!)
Forventningene var lave til denne. Aprikos. Biola. Høres ikke godt ut. Men denne smaker mye bedre enn man skulle tro! Den er frisk og aromatisk sier Jonas. God start!

Bringebær: 2
For en skuffelse. Hver gang et nytt produkt lanseres finnes den i bringebær og jordbær fordi det liksom skal være en sikker vinner, noe alle liker. Smaker kunstig og kjedelig, men fargen var fin. Litt for søt og for besk ettersmak.

Jordbær: 2
Samme som med bringebær. Jonas tror han vet hva det smaker, og etter litt betenkningstid finner han ut at det smaker “syden-youghurt”. Martine synes den var kvalmende. Den tjukke konsistensen og den søte og kunstige smaken gjør dette til en taper. 

Solbær: 4
Etter mye om og men får denne terningkast 4. Jeg og Jonas likte den godt, mens den litt mer kresne Martine var ikke like begeistret. Kanskje det skyldes at de forrige smakene sitter igjen.

Mango, Banan, Ananas: 3
 Jeg synes den smaker ananas først og så mango. Martine mener omvendt, og Jonas synes smaken er udefinert. Bananen demper de to andre. Helt ok.

Blåbær: 5
Både jeg og Jonas er enige i at denne er veldig bra. Denne er ganske god, nesten like god som aprikosen. Konsistensen kunne vært litt tykkere. Skal nevnes at Martine ville gitt den en 3-er.

Til slutt måtte vi smake på aprikosen en gang til for å sjekke om den fremdeles var like bra. Det var den!


Testvinneren


Jordbær og bringebær får såvidt ståkarakter, mens blåbær nesten når helt opp.



Kræsj-kurs Eiendomsavdelingen og besøk på Ullersmo Fengsel

Skrevet av: Mats Overaae og Karianne Røyrane
Dagen begynte med presentasjoner fra Eiendomsavdelingen. Der lærte vi om hva en eiendomsforvalter gjør, hvordan kjøp og salg av eiendommer foregår i Statsbygg og hvordan man forvalter eiendommer i utlandet.
Etter presentasjonene dro vi på besøk til Ullersmo Fengsel. Vi var spente i bussen på vei utover, hva kan man forvente seg i et fengsel? Ser det ut slik som på film?
På utsiden så Ullersmo ut slik man kunne forestille seg, skyhøye betongvegger, piggtråd og gitter. Ikke spesielt innbydende, altså. Fire og fire gikk vi gjennom porten og måtte låse inn mobiltelefoner og kamera. Vi fikk derfor ikke tatt egne bilder inne i fengselet.
Først fikk vi en innføring i fengselet av avdelingsleder Jan Arve. Her var det mange spørsmål som måtte besvares; har noen klart å rømme noen gang? Hva slags forbrytelser har de innsatte gjort? Har de ansatte blitt utsatt for noe alvorlig? Og ikke minst; heter det rømningsveier i fengsel?

Bilder fra Ullersmo Fengsel (Kilde: ullersmofengsel.no)
 
Etter rundt en times foredrag og spørsmål begynte vi befaringen. Først fikk vi se avdelingen hvor de innsatte er de første dagene. Cellene var små og triste, og veggene var i kald betong. Ikke spesielt hjemmekoselig med andre ord. Men de har i hvert fall flatskjerm på alle celler med hele 16 kanaler!
Deretter gikk vi videre til biblioteket. Her var det innsatte som jobbet. De hadde et stort utvalg i bøker på mange forskjellige språk, i tillegg til blader, cd’er og dvd’er. Nysgjerrige som vi var benyttet vi anledningen til å spørre de innsatte som jobbet der hva de leide ut mest av, og kanskje ikke helt overraskende gikk det mye i actionfilmer. Men de kunne røpe at den mest populære filmen akkurat nå var Hangover.
Etter å ha fått en innsikt i hvilke filmer de innsatte leier, bar det videre til gymsalen hvor de innsatte kan spille innebandy, fotball eller trene styrke på apparater. Bak et teppe var også kirkerommet hvor det ble holdt gudstjeneste, og her var det stort oppmøte hver søndag.
Mellom byggene var det et gigantisk uteområde med store plener hvor man kan slappe av i solen, grille eller spille fotball, det var to tennisbaner, sjakk og ikke minst et svømmebasseng (riktignok ikke spesielt stort og heller ikke oppvarmet, men likevel!) Hvis du ser bort fra de 7 meter høye betongveggene rundt kunne dette vært det perfekte sted for en sommerleir. 
Å besøke et fengsel var helt klart en spesiell opplevelse som gjorde et stort inntrykk. Selv om noen av fasilitetene som flatskjerm over sengen med 16 tv-kanaler og svømmebasseng var til å bli misunnelig av, så må det være utrolig kjedelig å være der og låses inn og ut hele tiden. Ikke et sted man ønsker seg til!

tirsdag 3. juli 2012

"Fra blogg til Statsbygg-jobb"

Fjorårets Summer Intern blogget også, og for flere av årets studenter var det nettopp på grunn av bloggen at man ble klar over Summer Internship-programmet. Artikkelen kan du lese i den nyeste utgaven av Byggeindustrien.

Artikkel i Byggeindustrien


Workshop med MedLys

Skrevet av: Morten Johansen

Jeg heter Morten Johansen og har en mastergrad i filosofi fra Universitetet i Oslo. Til høsten skal jeg studere ved Centre for Research in Modern European Philosophy i England. Jeg er Summer Intern ved seksjonen for forskning og utvikling som ligger under U (strategi- og utviklingsavdelingen). Arbeidsoppgavene mine består blant annet av å produsere 7 infosaker om nylig avsluttede eller pågående prosjekter ved denne seksjonen som planlegges lagt ut på Statsbyggs hjemmeside. For en som kommer fra et fagfelt der man med fysiske objekter primært forbinder spørsmålet om det overhodet finnes en ytre verden, innebærer denne oppgaven mye research i form av lesing av dokumenter og møter med de ulike prosjektlederne.

Et av prosjektene jeg skal skrive om er hvordan Statsbygg jobber med å forbedre sin kompetanse på utendørs belysning. Jeg fikk derfor anledning til å delta på en workshop som ble holdt for Statsbygg av lysdesignfirmaet MedLys. Målet med workshopen var blant annet å få innspill i ide- og prosjektfasen i forbindelse med belysningen av Tollboden i Porsgrunn, som er et av to pilotprosjekter der Statsbygg samler inn grunnlagsmateriale med sikte på å lage en generell veileder for miljøvennlig lyssetting og utendørs belysning.

At dette er et komplekst felt skulle man kanskje ikke tro, men det er mange hensyn å ta og det er viktig at de som tar beslutningene er klar over de mulighetene som finnes. Videre spiller Statsbyggs eiendommer en stor rolle i de lokalmiljøene de befinner seg i, en rolle som kan ivaretas enda bedre om belysningen er god. Mer konkret innebærer det blant annet å fremheve de trekkene ved et bygg som tar seg godt ut estetisk sett, samt ta hensynet til universell utforming i valg av lyssetting. Valget av belysning har også betydning for energibruk som får konsekvenser for både miljø og kostnader. 

 For å komme i tegnemodus fikk Statsbyggmedarbeiderne først i oppgave og tegne det skumleste dyret de visste om (på bildet representert av en bitteliten slange). Deretter lagde hver gruppe et utkast til belysning av Tollboden. Spesielt verdt å nevne i denne sammenheng var et kreativt forslag om å la bevegelsessensitive lyskastere følge personer i byggets umiddelbare nærhet, for å forhindre urinering på veggene nattestid.

Tegning fra Workshop




mandag 2. juli 2012

Første uke i Byggherreavdelingen

Skrevet av: Vegar Bergum
Etter 3 uker ferie var det godt å komme i gang med årets sommerjobb i Statsbygg. Første utfordring i ny jobb var å omstille døgnrytmen og komme seg på arbeid i tide. Ny jobb betyr mye ny informasjon, noe som kan være tungt å fordøye tidlig på morgenen, heldigvis kan Statsbygg tilby kaffe og flexitidsordning for å hjelpe døgnville studenter.
I sommer har jeg fått æren av å assistere Kristine Wangen, som er prosjektleder for oppføringen av et nytt aktivitetsbygg i Oslo Fengsel. En jobb som passer utmerket for meg, en bygg-student med fordypelse i prosjektledelse. Allerede første uke har jeg deltatt på byggemøter, prosjekteringsmøter og møter med Statsbyggs jurister. Underveis svarer Kristine meg villig på alle uvitende spørsmål og legger alt til rette for at jeg skal få et godt innblikk i en prosjektleders hverdag.


Oslo Fengsel er Norges eldste fengsel som fortsatt er i drift. Denne uken fikk jeg en omvisning i den aller eldste delen som stod ferdig så tidlig som i 1851. Mitt første besøk i et fengsel var heldigvis frivillig, og en opplevelse jeg aldri vil glemme.
Neste uke tar Kristine en velfortjent ferie, og gir meg ansvaret for å stille på byggemøter i hennes fravær. Samtidig skal jeg bistå Tor som arbeider med en tilstandsanalyse av gamle Oslo Fengsel, dette blir mitt første møte med BIM og 3-D modellering, noe som blir veldig spennende.
Jeg ser frem til en ny uke i Statsbygg, en uke som trolig vil by på mye ansvar og mye moro. Deretter er det klart for del 2 av årets sommerferie, før Summer Internship-programmet starter opp igjen Mandag 30. juli.